ESKALACIJA SUKOBA U IDLIBU! Tursko ministarstvo odbrane tvrdi da je ubijeno 50 sirijskih vojnika, Rusija optužila Tursku da pruža artiljerijsku podršku militantima!

Turske snage i sirijski pobunjenici sukobili su se sa trupama SAA na severozapadu Sirije, koje su podržali ruski ratni avioni u intenzivnim sukobima oko posljednjeg uporišta pobunjenika u Siriji, saopštili su ruski i turski zvaničnici.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je više od 50 sirijskih vojnika ubijeno u blizini Idliba u znak odmazde za vazdušne udare u kojima su poginula dva turska vojnika, a pet ih je ranjeno.

Razgovori između Moskve i Ankare, koji podržavaju različite strane u sirijskom devetogodišnjem ratu nisu pomogli da se postigne kompromis i prevaziđe direktna konfrontacija u provincijama Halep i Idlib, prenio je Rojters.

Istovremeno, iz Ženeve je stigao apel prvog čovjeka Agencije za izbjeglice Ujedinjenih nacija da se odmah obustave neprijateljstva kako bi se omogućila evakuacija više stotine hiljada izbjeglica u bezbjednu zonu.

Današnji sukobi uslijedili su dan nakon što je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zaprijetio da će otpočeti vojnu operaciju protiv sirijskih vladinih snaga, ako se ne povuku iz područja koja drže pobunjenici.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Turska pružala artiljerijsku podršku militantima i da su tom prilikom ranjena četvorica sirijskih vojnika.

Ruski ratni avioni su zatim napali militante koji su probili vladine položaje u dvije oblasti u provinciji Idlib, omogućavajući sirijskoj vojsci da ih odvrati, saopštilo je rusko Ministarstvo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj