GLASNOGOVORNIK PENTAGONA: Turska i Rusija vrlo blizu velikom sukobu

Rusija i Turska na rubu su oru┼żanog sukoba u Siriji, upozorava Pentagon, dok je izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju govorio o novoj neizbje┼żnoj eskalaciji, pozivaju─çi na hitan┬áprekid vatre u Idlibu, prenose agencije.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman rekao je novinarima da Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave vjeruju da su Rusija i Turska “vrlo blizu” velikom sukobu u sirijskom gradu Idlibu, te da se nada da ─çe dvije strane na─çi rje┼íenje koje ─çe im omogu─çiti da to izbjegnu.

Hoffman je pozvao me─Ĺunarodnu zajednicu da izvr┼íi dodatni pritisak na sirijske vlasti kako bi ih natjerala da zaustave napade na Idlib, ali je odbio govoriti o tome jesu li Sjedinjene Ameri─Źke Dr┼żave u kontaktu sa svim uklju─Źenim stranama.

U me─Ĺuvremenu, Geir Pederson, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, upozorio je na neizbje┼żnu eskalaciju u Idlibu, pozivaju─çi Rusiju i Tursku da sprije─Źe daljnju eskalaciju tenzija, uprkos atmosferi napetosti izme─Ĺu dvije zemlje, o ─Źemu govore turske izjave u vezi s neminovnom vojnom operacijom u toj zemlji, ─Źemu se Rusija o┼ítro protivi.

Erdoganova upozorenja

“Moja glavna briga sada su civili zaglavljeni u Idlibu i borbenim podru─Źjima u Siriji, koji osje─çaju da nikoga nije briga za njihovu patnju. Trenutna ofanziva na sjeverozapadu Sirije pribli┼żava se velikom brzinom gusto naseljenim podru─Źjima u Idlibu i Bab al-Hawau”, rekao je UN-ov zvani─Źnik na brifingu pred Vije─çem sigurnosti.

Pederson je pozvao razli─Źite aktere u Siriji da po┼ítuju ljudska prava i me─Ĺunarodne zakone ─Źak i ako su meta njihovih napada teroristi─Źke grupe, rekav┼íi da je tu zabrinutost prenio ruskim, turskim i iranskim zvani─Źnicima.

Ranije je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da istje─Źe rok koji je dao sirijskom re┼żimu, te da posljednji put upozorava re┼żim da zaustavi napade u Idlibu i povu─Źe se do granice dogovorene u So─Źiju.

Kremlj je odgovorio na Erdoganove izjave da Moskva vi┼íe nije zadovoljna provo─Ĺenjem Sporazuma iz So─Źija, u svjetlu, kako ih je nazvao, teroristi─Źkih napada protiv sirijske vojske i ruskih vojnih objekata u Siriji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Moskva nije iznijela nikakve nove uvjete u rusko-turskim pregovorima i da se od Ankare tra┼żi samo provo─Ĺenje sporazuma iz So─Źija.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj