NAPADAČ NIJEMAC: Među ubijenima u napadu u Hanauu i muškarac porijeklom iz BiH

Među žrtvama terorističkog napada u njemačkom gradu Hanau, kojeg njemačka policija povezuje sa desničarskim ekstremizmom, nalazi se i jedan muškaraca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, objavili su njemački mediji.

Njemačke vlasti će slučaj u Hanau tretirati kao mogući teroristički napad

Kako piše list “Der Tagesspiegel”, među ubijenima se nalazi i 20-godišnji muškarac porijeklom iz Turske, 20-godišnjak bosanskih korijena i konobarica rođena u Poljskoj.

Peter Beuth, ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne države Hessen, izjavio je da je ksenofobija motiv napadača koji je izveo ekstremno desničarski teroristički napad u gradu Hanauu. Potvrdio je da je u napadu smrtno stradalo devet, a ranjeno nekoliko osoba, od kojih jedna teže.

Istakao je da su prikupljene izjave očevidaca i videosnimci o napadu nakon čega je pronađeno tijelo 43-godišnjeg napadača i njegove 72-godišnje majke. Ministar Beuth je kazao da je napadač Nijemac koji je živio u gradu Hanauu. Istakao je da je Ured federalnog tužioca pokrenuo istragu zbog sumnje na teroristički napad.

U oružanom napadu na dva ugostiteljska objekta u Hanauu smrtno je stradalo devet osoba. Napadač Tobias R., ekstremno desničarski terorista, pronađen je mrtav u kući u operaciji koju je izveo tim specijalne policije. Napadač je posjedovao dozvolu za lov, a kasnije je pronađeno i pismo i videoporuka koju je ostavio iza sebe.

Merkel o napadu: Mi naše građane ne razlikujemo prema porijeklu i religiji

Njemačka kancelarka Angela Merkel je komentarišući ekstremno-desničarski napad u gradu Hanauu kazala da je rasizam otrov za cijelo društvo.

“Rasizam i mržnja su otrov, tog otrova ima i u našem društvu”, rekla je Merkel.

Istakavši da će nastaviti pratiti situaciju, Merkel je kazala da je razgovarala i sa predsjednikom Njemačke Frank-Walterom Steinmeierom.

“Još je prerano za neku preciznu ocjenu. Međutim, bit će uložen svaki mogući napor da se rasvijetli pozadina ovih užasnih ubistava”, rekla je Merkel.

Napomenula je da u ovom momentu mnoge stvari ukazuju na to da je napadač postupao iz ekstremno-desničarskih i rasističkih motiva, dodajući da je rasizam otrov koji je bio uzrok mnogim krivičnim djelima.

Podsjetila je i na neke ranije napade u Njemačkoj iza kojih stoje napadači sa rasističkim i ekstremno-desničarskim motivima.

“Njemačka vlada i sve naše državne institucije podržavaju prava i dostojanstvo svakog pojedinca u našoj zemlji. Mi naše građane ne razlikujemo prema porijeklu i religiji”, kazala je njemačka kancelarka.

Dodala je također da će se odlučno suprotstaviti onima koji pokušavaju podijeliti Njemačku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj