SA BREXITOM SE RASPALA I RUSKA VLADA! Putin kaže da ostavka premijera i raspuštanje kabineta nisu neočekivani, ali i dalje nije objasnio razloge!

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da ostavka ruskog premijera i raspuštanje kabineta nisu neočekivani, ali i dalje nije objasnio razloge tog poteza.

U intervjuu državnoj novinskoj agenciji Tass, čiji je prvi dio objavljen u četvrtak, rekao je da nema “ništa neobično ili neočekivano” u vezi smjene vlade, prenosi Beta.

Smjena je došla samo nekoliko sati nakon što je Putin 15. siječnja najavio kontroverznu ustavnu reformu tijekom svog godišnjeg obraćanja naciji.

Međusobne zamjene na pozicijama

Umjesto Dmitrija Medvedeva, koji je dao ostavku zbog, kako je kasnije rekao, potrebe provođenja političkih reformi u zemlji i zbog faktora vremena, na mjesto premijera je imenovan Mihail Mišustin, na Putinov prijedlog.

Oba poteza su viđena kao strategija 67-godišnjeg Putina da ostane na vlasti i jer prema sadašnjem zakonu on se ne bi mogao kandidirati nakon isteka mandata 2024. godine.

Između ostaloga, Putin je zamijenio Medvedeva, njegovog dugogodišnjeg saveznika, na mjestu predsjednika zemlje 2012. godine.

Medvedev, koji je naslijedio Putina na mjestu predsjednika 2008. godine, suglasio se da se neće kandidirati za drugi mandat 2011. godine kako bi ustupio mjesto Putinu.

‘Prijateljski odnos s Medvedevim’

U intervjuu u četvrtak Putin je rekao da je unaprijed razgovarao o rekonstrukciji s Medvedevim, budući da imaju “otvoren i prijateljski” odnos.

“Ne čuvamo tajne jedan od drugog, pa smo razgovarali o tome”, kazao je predsjednik Rusije.

Upitan zašto je odlučio razriješiti kabinet koji je imenovan 2018. godine, Putin je rekao da je vlada “stvarno mnogo učinila”, ali smatra da su “ljudi s modernom obukom i posvećenošću postizanju općeg cilja” bili potrebni kabinetu.

Odbio je reći tko je, osim njega i Medvedeva, znao za odluku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj