TRAMP NASTAVIO SA KADROVSKIM PROMJENAMA: Grenell imenovan za direktora državnih obavještajnih službi

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp imenovao je aktuelnog američkog ambasadora u Njemačkoj Richarda Grenella za direktora državnih obavještajnih službi.

Grenell je imenovan za vršitelja dužnosti direktora obavještajne državne zajednice, što je privremeni položaj te znači kako mu ne slijedi proces potvrde u Senatu, izuzev ukoliko ga Trump ne predloži za stalnog direktora.

Njegov prethodnik je Joseph Maguire, prenzionirani admiral, čiji status vršitelja dužnosti direktora ističe u martu.

Trump je na Twitteru objavio kako je Grenell “izvanredno predstavljao našu državu i radujem se saradnji s njim”.

“Želio bih zahvaliti Joeu Maguireu za predivan posao koji je uradio i radujemo se daljoj saradnji s njim, možda na drugoj poziciji u administraciji”, dodao je američki predsjednik.

Ova funkcija, koju često navode skraćenicom DNI, nadgleda veliki sistem američkog prikupljanja informacija i špijuniranja i direktno odgovara predsjedniku.

Susan Hennessey, saradnica za pravo nacionalne sigurnosti Brookings instituta i bivša advokatica u Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji, napisala je na društvenim mrežama: “Ovo vas treba prestrašiti. Nije riječ o direktnoj politizaciji obavještajnih službi, već o nekome ko je potpuno nesposoban za važnu sigurnosnu ulogu. Sve zaštitne ograde su uklonjene.”

Samantha Powers, ambasadorica SAD-a pri Ujedinjneim narodima u vrijeme predsjednika Baracka Obame, na Twitteru je objavila kako je postavljanje nekoga s tako jasnim političkim stavovima na obavještajnu poziciju “potpuna lakrdija”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj