UPOREDO SA FUNKCIJOM DIREKTORA NACIONALNE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE! Grenel ostaje izaslanik za Beograd i Prištinu

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe. To neće uticati na njegovu ulogu posrednika u dijalogu, saznaje Blic.

Slikovni rezultat za richard grenell

Grenel, koji je i ambasador u Njemačkoj, će tako voditi tijelo koje usmjerava i nadzire 17 obaveštajnih agencija i njihov rad.

Grenel se juče nije izjašnjavao o novoj funkciji, a bilo je pitanje da li će zadržati poziciju posrednika između Srbije i Kosova. Blic je zatražio ovu informaciju od šefa službe za medije Dika Kastina.

Možemo da potvrdimo da će ambasador Grenel služiti kao američki ambasador u Njemačkoj, specijalni izaslanik predsednika za Srbiju i Kosovo, i – sada – v.d. direktora Nacionalne obavještajne službe, istovremeno. Napominjem da je ambasador Grenel pristao, na zahtjev predsjednika Trampa da bude vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe na ograničeni vremenski period, i da će Bijela kuća uskoro objaviti svog kandidata. S obzirom na te činjenice, ambasador Grenel je zadržao službu američkog ambasadora u Njemačkoj i specijalnog izaslanika predsjednika za Srbiju i Kosovo , kojima ostaje 100 odsto posvećen – rekao je za Blic Kustin.U saopštenju Bijele kuće, koje je objavljeno juče, navodi se da je predsjednik SAD Donald Tramp “potpuno uvjeren da će ambasador Ričard Grenel nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način”.

Ambasadorska funkcija Grenelu je potvrđena u Senatu u aprilu 2018, a on ima višegodišnje iskustvo u obavještajnoj zajednici koje je stekao obavljajući više funkcija – uključujuči i dužnost specijalnog izvjestioca Bijele kuće za pregovore Srbije i Kosova, ali i predstavnika SAD za štampu pri Ujedinjenim nacijama. Posvećen je nepolitizovanom i nestranačkom pristupu u obavljanju funkcije šefa obaveštajne zajednice – od čega zavisi naša bezbijednost i sigurnost. Predsjednik je uvjeren da će ambasador Grenel svoje nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način – objavljeno je u saopštenju Bijele kuće,

Ranije je Tramp na tviteru objelodanio da će Grenel postati novi vršilac dužnosti direktora američkih nacionalnih obavještajnih službi.

Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš poštovani ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim. Zahvaljujem se Džou Megvajeru na odličnom poslu koji je obavljao i radujem se bliskoj saradnji sa njim, možda u drugom svojstvu unutar administracije – napisao je Tramp.

Grenel je važio za Trampovog čovjeka od poverenja, što je i dokazano ovim postavljenjem, a prethodnih mjesec dana uz njegovo posredovanje Beograd i Priština potpisali su pismo o namjerama sa kompanijom “Lufthanza” o obnovi avio-linije Beograd-Priština, u Berlinu i sporazume koji treba da dovedu do obnavljanja željezničke veze i izgradnje auto-puta Beograd-Priština, u Minhenu. U obraćanju javnosti, Grenel insistora da je ključ za pokretanje dijaloga ekonomski razvoj.

Kada je predsjednik Tramp zatražio da budem specijalni izaslanik predsjednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova, jasno je rekao da je ekonomski razvoj ključ za pokretanje procesa. Ekonomski rast je i uvijek će biti najveći stvaralac bogatstva za ljude ovog regiona i svijeta. Istorijsko potpisivanje uspostavljanja direktnih letova između Beograda i Prištine, prvi put posle 21 godine, pomoći će poslovnoj zajednici da otvori nova radna mjesta i proširi tržišta – naveo je Grenel za Blic.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj