(VIDEO) DA LI SU ONI ODGOVORNI ZA ‘MISTERIJU BERMUDSKOG TROUGLA’? NASA-in satelit snimio ‘šestougaone oblake’, a to su prave ‘vazdušne bombe’

Bermudski trougao, takođe poznat kao Đavolji trougao, je region u Sjevernom Atlantskom okeanu, gdje je nestao određen broj aviona i brodova.

NASA SATELIT REŠIO MISTERIJU BERMUDSKOG TROUGLA: Snimio šestougaone oblake! Evo zašto su opasni! (VIDEO)

Popularna kultura pripisivala je različite nestanke paranormalnim aktivnostima ili čak nekakvom kolosalnom morskom čudovištu, ali NASA je možda pronašla odgovor na viševjekovno pitanje.

NASA satelit Tera Modis  kreće se oko 720 kilometara iznad Sjevernog Atlantika. Satelit je snimio obalne oblake, 240 kilometara od obale Floride, iznad Bahama, kada su meteorolozi uočili nešto čudno. Analizirajući snimke, primijetili su niz oblaka u obliku šestougla. Raspon heksagona se kreće od 32 do 88 km i ne bi bio toliko intrigantan, ali ga sama lokacija čini fascinantnim.

Dr Randi Serveni, meteorolog Univerziteta u Arizoni, objasnio je ove anomalije. „Ovaj satelitski snimak je zaista bizaran, posebno šestougaoni oblik koji formiraju oblaci. Pomoću današnjeg radara, možemo zapravo otkriti stvari koje, prije toga, jednostavno nismo mogli da razumijemo”, kaže on.

“Ove vrste heksagona nad okeanom su, u suštini, vazdušne bombe. Oni su formirani pomoću onoga što se naziva mikro-olujni vazduh, eksplozija vazduha koji izlazi s dna oblaka i zatim udara u okean, stvarajući talase koji postaju još veći u interakciji jedni sa drugima”.

Naučnici pretpostavljaju da su ove vazdušne bombe možda dovoljne za prevrtanje čamca ili obaranje aviona. Još jedan satelitski snimak Velike Britanije pomogao je da se objasni šta se događa ispod oblaka.

Odgovor se nalazi na udaljenosti od 7.200 km, na drugom snimku satelita, snimljenim iznad uzburkanog Sjevernog mora, pored obale Velike Britanije.

Pokazuje više heksagona, koji se prostiru na  90.000 kvadratnih kilometara, otprilike veličine Irske.

Radarski snimak, napravljen istovremeno, otkriva nivoe morskih vjetrova od skoro 160 kmh.

To je dovoljno moćno da stvara talase visoke preko 15 metara. Naučnici veruju da snažni vjetrovi zabeleženi u Sjevernom moru postoje i ispod šestougaonih oblaka nad Bahamima. Tokom godina, problemi sa kompasom su navedeni kao jedan od glavnih razloga mnogih nestanaka.

Iako su neki smatrali da u tom području mogu da postoje neobične lokalne magnetne anomalije, dokazi za to nisu pronađeni. Kompasi imaju prirodne magnetne varijacije u odnosu na magnetne polove, činjenica za koju navigatori znaju vijekovima.

Međutim, javnost možda nije toliko obaviještena i misli da postoji nešto misteriozno u tome što se kompas „mijenja“ na prostoru velikom kao što je Bermudski trougao, a što je sasvim prirodna pojava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj