‘BANANE’ IZ KOLUMBIJE! Tona kokaina trebala doći u BiH

Italijanska policija je u međunarodnoj akciji zaplijenila više od tone kokaina porijeklom iz Kolumbije, čija se ulična vrijednost procjenjuje na 50 miliona eura. Kako saznajemo, droga je trebala da bude dopremljena u Sarajevo.

Kontejneri

U okviru ove akcije na području BiH, pripadnici SIPA su uhapsili dvije osobe, saslušali više svjedoka, te pretresli više osoba, objekata i dva kamiona. Italijanska policija je na svojoj teritoriji, u jednoj luci, otkrila da je dopremljeno više kontejnera te da se u jednom od njih nalazi oko tona kokaina. Inspektori su krišom ušli u jedan kontejner i pregledali ga.

Na četiri palete otkrili su da se među pošiljkama banana nalazi 970 paketa kokaina ukupne težine 1.128 kg. Sa tri palete su uzeli pošiljke kokaina, a na četvrtoj su ostavili jedan paket od kilogram kokaina. Kontejnere su opet zapečatili i u njima sakrili opremu za praćenje. Potom su pratili gdje će biti transportovana pošiljka i ko će je preuzeti.

Kontejneri s bananama i drogom su transportovani brodom u luku Bar u Crnoj Gori, gdje ih je preuzela jedna crnogorska firma. Potom je po pošiljku došlo šest kamiona, od kojih su dva bila iz BiH. Tri palete sa bananama, sa kojih je bio uklonjen kokain, natovarene su u kamione koji su trebali da isporuče robu u Sarajevo.

Roba

Jedna paleta s bananama i kilogramom kokaina prevezena je u Sjevernu Makedoniju koju su preuzeli radnici Kompanije Baneks iz Skoplja. Ubrzo je policija upala u skladište te firme te uhapsila J. K, vozača kamiona, S. E, vlasnika firme i krajnjeg primaoca robe, te H. E. i R. I. koji su zatečeni u skladištu tokom istovara robe.

Početne provjere pokazuju da je samo Kompanija Baneks prethodno uvozila voće u 120 navrata, uglavnom iz Kolumbije i Ekvadora. Da li je tom prilikom uz banane dopremljen i kokain, nije poznato.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj