REIS KAVAZOVIĆ I PATRIJARH IRINEJ U POSJETI SAD-u! Kavazović će sutra uručiti ‘muraselu’ muftiji za Sjevernu Ameriku, a Irinej želi spriječiti raskol u SPC-u!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović otputovao je u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje će sutra, 22. februara, uručiti muraselu Sabahudinu ef. Ćemanu, muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi.  

Svečanost će biti održana u Islamskom centru North Phoenix, Phoenix, Arizona, nakon podne-namaza. Reisu-l-ulema će danas u ovom centru održati hutbu i predvoditi džuma-namaz.

Do kraja mjeseca bi u SAD trebao otputovati i poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijar Irinej, ali drugim povodom.

‘Želi spriječiti najgore’

 Irinej naime želi osujetiti namjere trojice tamošnjih episkopa, Longina (Krča), Irineja (Dobrijevića) i Maksima (Vasiljevića), koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija od SPC.

Izvori srbijanskih medija tvrde da episkop novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim već duže vrijeme donose odluke mimo saglasnosti Sabora.

Oni su registrovali eparhije naše crkve u Americi, ali su iz naziva izbrisali SPC i promijenili ime u “Srpske pravoslavne eparthije u SAD“. To otvara mogućnost da ne budu u jedinstvu sa SPC i Patrijaršijom, ukazuje sagovornik lista.

On dodaje da su, pored toga, njih trojica 2018. na zasjedanju Sabora tražili blagoslov da naprave ustav koji će biti namijenjen samo za eparhije SPC-a u SAD-u. Blagoslov su dobili samo za to da naprave prijedlog ustava sa još dvojicom episkopa u SAD-u, kao i da ga nakon toga dostave Sinodu na razmatranje.

Hoće li se u SAD-u formirati ‘autokefalna pravoslavna crkva’

Maksim, Longin i Irinej su taj ustav donijeli na prevaru i registrovali eparhije po tom lažnom ustavu, a o tome nisu obavijestili Sinod, niti kanadskog episkopa Mitrofana i južnoameričkog Kirila. Izdvajanje eparhija i promjena imena nije slučajnost, njih trojica su pristalice Carigradske crkve, koja inače sve radi sa Amerikancima, pa je moguće da sa njima u tajnosti sarađuju“, navodi izvor lista iz Patrijaršije, dodajući da se sumnja da je njihova krajnja namera da sa Carigradom prave posebnu autokefalnu crkvu od tih eparhija.

Drugi izvor Kurira iz crkvenih krugova podseća da je Sinod u septembru i novembru 2019. od trojice neposlušnih vladika zatrazio da ponište dejstvo spornog ustava, ali da oni tu odluku još nisu sproveli, oglušili su se.

Dotle je došlo da patrijarh Irinej mora lično da ode i da na vanrednom saboru SPC za Severnu i Južnu Ameriku 29. februara na Floridi zahtijeva od trojice episkopa da stave van snage sporan ustav“, navodi izvor.

Kurir navodi da trojica episkopa nisu odgovorila na pitanja lista o ovoj situaciji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj