SANDERS FAVORIT: Bliže se demokratski predizbori u Nevadi

Bernie Sanders je favorit. Amy Klobuchar je nepoznanica, ali njezina je kampanja u zamahu. A Joe Biden očajnički treba nešto radikalno promijeniti.

Slikovni rezultat za BERNIE Sanders globalcir.com

Provevši većinu vremena zadnjih par mjeseci fokusirani na Iowu i New Hampshire, demokratski predsjednički kandidati pokušali su tijekom vikenda nadoknaditi izgubljeno vrijeme, neumorno vodeći kampanju po Nevadi gdje su tisuće birača počele ranije glasati.

U još nejasnoj utrci bilo kakav neočekivan uspjeh vodećim bi kandidatima mogao dati vjetar u leđa na predizborima u Južnoj Karolini potkraj mjeseca, a možda i, što je još važnije, na “superutorku” u ožujku kada se predizbori održavaju u najvećem broju država istodobno.

“Kako svi znate, pobijedili smo u Iowi”, rekao je Sanders na predizbornom skupu u jednoj srednjoj školi u predgrađu, pozdravljen burnim pljeskom.

“Pobijedili smo i na predizborima u New Hampshireu. S vašom pomoći, možemo pobijediti ovdje u Nevadi. Zajedno ćemo osvojiti demokratsku predsjedničku nominaciju. I zajedno ćemo poraziti Trumpa i transformirati ovu zemlju.”

Sanders je u Iowi dobio najveći broj glasova, ali je naposljetku jednog delegata više od njega, 13, osvojio Pete Buttigieg. Neuobičajena neizvjesnost u Nevadi rezultat je nekoliko čimbenika, kažu lokalni demokrati. Nakon što je ostvario jako dobre rezultate u prve dvije države, Sandersa pretežito smatraju favoritom u Nevadi zahvaljujući njegovoj odanoj biračkoj bazi.

Joe Biden podbacio

S druge strane, kandidat koji je trebao dobiti najveću potporu u tom biračkom tijelu Joe Biden završio je na razočaravajućem četvrtom mjestu u Iowi odnosno na petom u New Hampshireu. On na Nevadu, a posebno na Južnu Karolinu koja dolazi nakon nje, gleda kao na šanse da svojoj kampanji vrati zamah. 

Neodlučni birači koji su odluku donijeli u posljednji trenutak važno su obilježje demokratske utrke za predsjedničku nominaciju koja je tek u začetku: u Iowi, ulazne ankete, koje se provode prije nego što birači glasaju, pokazale su da je više od trećine demokrata odluku donijelo u danima koji su neposredno prethodili predizborima. U New Hampshireu izlazne ankete pokazale su da je polovica birača donijela odluku “zadnjih nekoliko dana” prije predizbora.

“Razgovori s ljudima govore mi da je moguće da ovdje bilo tko dobro prođe”, rekao je Aaron Ford, demokratski državni tužitelj Nevade. Još puno ljudi nije odlučilo za koga će glasati.

Ispitivanja javnog mnijenja u Nevadi ipak mogu razjasniti situaciju. Ovaj mjesec objavljeno je samo jedno ispitivanje provedeno u Nevadi, koje je pokazalo da Sanders vodi s potporom od 25 posto birača.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj