MUZEJ AUŠVICA PROZVAO AMERIČKOG MILIJARDERA: Povucite nacističke propagandne knjige iz prodaje na ‘Amazonu’

Muzej Aušvica pozvao je američkog milijardera i vlasnika Amazona Džefa Bezosa da sa svoje platforme za onlajn trgovinu povuče antisemitske knjige za djecu iz nacističke ere.

“Nacistička propaganda puna mržnje i zaraznog antisemitizma se ne prodaje samo na britanskom Amazonu“, naveo je muzej na svom Tviter nalogu.

Kako je navedeno, pored britanskog sajta, knjige autora poput Julijusa Štrajhera se mogu naći i na američkoj i njemačkoj verziji sajta.

Među njima je i antisemitska knjiga za djecu „Otrovna pečurka“, koju je napisao Štrajher, visoki nacistički funkcioner koji je poslije Drugog svjetskog rata u Nirnbergu osuđen na smrt i obješen. Knjiga je prvi put izdata 1938.

Knjiga je na Amazonu dostupna u originalnoj njemačkoj verziji, kao i na engleskom, francuskom i španskom jeziku.

Litvanija je prošle godine od Amazona zatražila da prestane sa prodajom stvari sa sovjetskim simbolima, tvrdeći da čekić i srp vrijeđaju žrtve komunizma.

U posljednjih 18 mjeseci, Amazon je obustavio prodaju knjiga ekstremnih desničara, kao što su nekadašnji lider Kju Kluks Klana Dejvid Djuk i osnivač američke nacističke partije Džordž Linkoln Rokvel.

Preživjeli iz Holokausta su se u januaru okupili na mjestu nekadašnjeg logora smrti Aušvic-Birkenau da bi obilježili 75 godina otkako je Crvena armija oslobodila preživjele logoraše.

Logor je podignut nakon njemačke okupacije Poljske i u njemu je do 1945. ubijeno više od milion Jevreja i oko 100.000 drugih zatvorenika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj