NA DOČEKU MILIONI GRAĐANA! Usred trgovinskog spora Indija Trampu priprema veličanstven doček

Indija se u ponedjeljak priprema ugostiti američkog predsjednika Donalda Trampa s dosad najvećom pompom priređenom nekom stranom lideru što bi moglo pomoći ublažiti trgovinske nesuglasice između dviju zemalja.

Slikovni rezultat za TRUMP MODI

Bliski partneri u politici i sigurnosti, Indija i Sjedinjene Države zaratile su carinama po načelu milo za drago, no zadnjih mjeseci intenzivno pregovaraju u nadi da će zaključiti manji trgovinski sporazum, što se, prema riječima dužnosnika, ipak ne očekuju tako brzo.

Predmet spora iz američkog kuta gledanja su indijska kontrola cijena za medicinske uređaje kao što su stentovi, nadalje američki zahtjev za pristup golemom indijskom tržištu peradi i mliječnih proizvoda te strogi indijski propisi o pohrani podataka koji, kako tvrde američke tvrtke, povisuju cijenu poslovanja.

S druge strane vlada premijera Narendre Modija traži obnovu trgovačkih koncesija koje je Tramp ukinuo 2019., te veći pristup američkom tržištu faramaceutskih i poljoprivrednih proizvoda.

Iznad svega, Indija ne želi da je Tramp smješta u istu ravan s Kinom, čije je gospodarstvo pet puta veće od indijskog.

Skroman trgovački sporazum

Najavljujući odlazak u Indiju, svoj prvi službeni put u tu zemlju od 1,3 milijarde stanovnika otkako je ušao u Bijelu kuću, Tramp je u četvrtak odaslao suprotstavljene poruke.

“Idemo u Indiju i ondje ćemo sklopiti sjajan posao. Možda ćemo usporiti, pa ćemo to učiniti nakon izbora”, rekao je. Moguće je da dvije strane objave u Indiji neke specifične trgovinske mjere i širi sporazum, predviđa Richard M. Rossow, stručnjak za Indiju u Centru za strateške i međunarodne studije.

Tako je moguće da će Indija smanjiti uvozne carine za motocikle Harley-Davidson.

Nadalje, dvije zemlje mogle bi objaviti kupnju 24 helikoptera Sea Hawk američke tvrtke Lockheed Martin, a riječ je o poslu od oko 2,6 milijarde dolara te potpisati narudžbu šest jurišnih helikoptera Apache.

Sjedinjene Države najveći su indijski dobavljač oružja prodanog u vrijednosti 18 milijarda dolara u zadnjih 15 godina, čime su premašile tradicionalnog indijskog dobavljača Rusiju.

Tramp i Modi mogli bi razgovarati o nizu pitanja: trgovini, 5G mreži, borbi protiv terorizma, energetskoj sigurnosti, vjerskim slobodama, vladavini prava i važnosti indijsko-pacifičke regije, rekao je za agenciju Reuters dužnosnik iz Trampove administracije.

Američka energetska tvrtka Westinghouse trebala bi potpisati novi sporazum s državnom tvrtkom Nuclear Power Corporation of India za isporuku šest nuklearnih reaktora što će biti početak dugoročnog projekta.

Impresivna masovnost

Stotine hiljada ljudi očekuju se u Ahmedabadu, političkoj prijestolnici premijera Modija, gdje će Trampa pozdravljati duž prometnice duge 22 km od zračne luke do stadiona za kriket koji može primiti 100.000 gledatelja.

Na pozornici će dvojica predsjednika izvesti, očekuje se, impozantniju verziju skupa “Howdy Modi” koji su lani zajedno održali u Houstonu gdje je 50.000 američkih Indijaca došlo pozdraviti Modija, pa ga je Tramp zadivljeno usporedio s Elvisom Presleyom po snazi privlačenja mnoštva.

“Od trenutka kada dođu u zračnu luku pa do podneva 24. februara, (američki) izaslanici vidjet će čuvenu indijsku gostoljubivost i indijsko jedinstvo u različitosti”, rekao je šef indijske diplomacije Harsh Shringla.

Deseci hiljada običnih građana te umjetnici iz različitih država Indije pokazat će svoje umijeće na Indijskom Road Showu.

Tramp, koji će u dvodnevni posjet stići u pratnji supruge Melanije unaprijed je fasciniran što će posjetiti tu zemlju golemog broja stanovnika. Na svojim skupovima Tramp uobičajeno privuče između 10.000 do 20.000 ljudi, pa je privatno izrazio divljenje odzivom publike na skupu u Houstonu.

No hoće li susret dvojice predsjednika privući milione ili tek hiljade, pitanje je koje intrigira, piše agencija France presse.

Hinduski čelnik “rekao je da će biti sedam miliona ljudi” duž ceste do stadiona, ustvrdio je u utorak Tramp, a u četvrtak očekivanja je podebljao rekavši da se očekuje “između šest i deset miliona ljudi”.

Promatrači su skeptično primili te prognoze. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. Ahmedabad ima 5,6 miliona stanovnika, a cijela država Gujarat 63. Nema nikakvih naznaka o masovnom okupljanju stanovnika za posjet američkog predsjednika.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj