‘PAKT O STABILNOSTI’: Njemačke stranke sklopile savez kako bi se suprotstavile AfD-u

Političari cijelog političkog spektra dogovorili su danas u Tirinškoj “pakt o stabilnosti” kako bi osigurali da krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) bude isključena iz donošenja odluka.

Predstavnici krajnje lijeve Ljevice, socijaldemokrata (SPD) lijevog centra, Zelenih i konzervativaca Kršćansko-demokratske unije (CDU) također su dogovorili na sastanku u Erfurtu da će se izbori za regionalni parlament održati 25. travnja 2021. kako bi se riješila tamošnja politička kriza.

Politička kriza

Kriza je krenula kada je lokalni ogranak Kršćansko-demokratske unije, kako bi spriječio ponovni izbor dotadašnjeg premijera ove savezne zemlje Bode Ramelowa iz Ljevice, zajedno s AfD-om glasao za dotad nepoznatog kandidata liberala Thomasa Kemmericha.

Tako je prvi put u njemačkoj povijesti jedan državni premijer stupio na funkciju uz podršku krajnje desnice. Ipak, Kemmerich je bio prisiljen odstupiti za nekoliko dana.

Stranke od tada traže način izlaska iz političke krize.

Do novih izbora u Tirinškoj će vladati manjinska vlada u kojoj će biti SPD, Zeleni i Ljevica, a na čelu će joj biti Bode Ramelow. CDU će vladi davati potporu, ali neće u nju ući.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj