OPOZICIJA NEMILOSRDNA PREMA DODIKU: Šarović osudio nasrtaje na slobodu govora i medije, a Borenović tvrdi da je Dodikov prijedlog Zakona o Ustavnom sudu ponižavajući za RS!

Prijetnje koje je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, uputio redakciji portala Capital i njihovom uredniku Siniši Vukeliću, najbolje ilustruju u kakvom društvu trenutno živimo i sa čim se trebamo što hitnije obračunati, istakao je predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

Slikovni rezultat za ŠAROVIĆ BORENOVIĆ DODIK

“Najoštrije osuđujem Perovićeve prijetnje Vukeliću jer je to akt nezamamćenog nasrtaja na slobodu govora i nezavisnost medija sa ciljem javnog zastrašivanja svih novinara koji objektivno i profesionalno obavljaju svoj posao”, kazao je Šarović.

“Posebno je sporno što te prijetnje izgovara visoki zvaničnik Republike Srpske, koristeći i zloupotrebljavajući poziciju šefa Predstavništva Republike Srpske, a sve kako bi zaštitio interese jedne privatne inostrane kompanije”, naglasio je predsjednik SDS-a.

On je pozvao zvaničnike da smjesta smijene Perovića sa pozicije šefa Predstavništva RS u Rusiji.

“Tražim od Vlade Republike Srpske da smjesta opozove Perovića, ne samo zbog najstrašnijeg nasrtaja na uredništvo i redakciju portala koji slovi za najznačajnijeg predstavnika nezavisnog novinarstva već i što je ovim sramnim gestom pokazao da nije zaštitnik interesa Republike Srpske već kao branilac interesa vlasnika stranog kapitala, što je praktično čin veleizdaje”, zaključio je Šarović.

Borenović: “Dodik je ponizio Skupštinu RS-a”

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ponizio Narodnu skupštinu RS, isključivši je iz izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz RS.

Potvrdio je da stoga za PDP nije prihvatljiv prijedlog SNSD-a po kojem bi Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH imenovali troje domaćih, umjesto stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, o čemu ih je Klub SDS-PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i zvanično obavijestio.

Borenović je u izjavi novinarima u Banjaluci rekao da SNSD time ne ponižava samo Narodnu skupštinu RS, već i predsjednika RS-a, koji je u proteklim godinama dostavljao parlamentu listu sa imenima kandidata za sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a.

“I to rješenje, predstavljeno prije nedavne posebne sjednice entitetskog parlamenta za nas je bilo prihvatljivo, ali pitanje je šta se desilo da nakon nekoliko dana SNSD promijeni mišljenje i ‘briše’ Narodnu skupštinu RS iz procesa odlučivanja o sudijama Ustavnog suda BiH te na njeno mjesto stavlja Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH”, kazao je on.

Smatra da je sasvim legitimno da sudije tog suda iz RS budu izabrane u parlamentu RS.

Istakao je da bi umjesto stranih, u Ustavnom sudu BiH trebalo da budu zastupljene domaće sudije, ali ne one koje dolaze iz vrha političkih partija, SNSD-a, SDA ili PDP.

“Trebaju nam profesionalci, koji su van politike i radit će u skladu sa pravni procedurama i ustavnim načelima”, rekao je Borenović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj