TRAMP OBEĆAO ZAVRŠITI ‘BESKRAJNI RAT’: Sjedinjene Države i talibani potpisuju sporazum 29. februara!

SAD i talibani potpisat će sporazum 29. februara, po završetku sedmodnevne “redukcije nasilja” u Afganistanu, objavili su u petak američki i talibanski dužnosnici.

(FILES) In this file photo taken on April 10, 2015 US soldiers inspect the scene of a suicide bomb attack near the airport in the Afghan city of Jalalabad . A suicide car bomb targeted a NATO convoy in eastern Afghanistan April 10, killing at least three civilians as security forces brace for the start of the Taliban's traditional spring offensive. - The war in Afghanistan -- launched on October 7, 2001 in the wake of the 9/11 attacks -- is the longest ever waged by the United States. (Photo by Noorullah Shirzada / AFP)

Sporazum bi mogao predstavljati šansu za mir i povlačenje hiljada američkih vojnika koji se nalaze u zemlji otkad su 2001. snage predvođene SAD-om zbacile talibane s vlasti.

Prethodni pokušaji pregovaranja mirovnog sporazuma zaustavljeni su zbog napada talibana na međunarodne snage. Posljednji se dogodio na američku vojnu bazu u decembru. Redukcija nasilja koju će nadzirati afganistanske i međunarodne snage te talibani započet će u petak u ponoć, potvrdio je na televiziji afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

U pisanim uputama talibana, koje su proslijeđene i novinarima, svim borcima se zabranjuje kretanje u područjima koja kontroliraju afganistanska vlada i međunarodne snage.

SAD i talibani razgovarali su o političkom rješenju i smanjenju američke prisutnosti u regiji, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo. Pozvao je sve Afganistance da “iskoriste ovaj trenutak”. Obje strane također će dogovoriti oslobađanje zatvorenika, rekao je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

Sporazum u Dohi potpisat će predstavnici talibana i američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad, koji vodi pregovarački tim SAD-a, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta.

Američki predsjednik Donald Tramp, koji je obećao zaustaviti “beskrajne ratove” u pokušaju osvajanja novog mandata u novembru, dugo pokušava povući američke vojnike iz zemlje. U Afganistanu se nalazi 16.000 vojnika NATO-a. NATO je u petak pozdravio najavu i opisao dogovor o redukciji nasilja ključnim testom spremnosti talibana da doprinesu miru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj