Erdogan najavio sastanak s Putinom, Merkel i Macronom zbog krize u Idlibu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će 5. marta sastati sa čelnicima Francuske, Njemačke i Rusije kako bi razgovarali u stanju u regiji Idliba u Siriji gdje je zbog posljednje ofenzive snaga sirijske vlade gotovo milioun ljudi napustilo svoje domove.

Slikovni rezultat za erdogan putin merkel macron

“Vladimiru Putinu sam jučer jasno iskazao našu odlučnost glede Idliba. Spomenuo sam to i Angeli Merkel i Emmanuelu Macronu”, rekao je Erdogan.

“Petog marta sastat ćemo se s Putinom, Macronom i Merkel i ponovno o tome razgovrati”, najavio je turski čelnik, prenije je Hina, pozivajući se na britansku novinsku agenciju Reuters.

Nakon niza telefonskih razgovora u petak Merkel i Macron su izrazili zabrinutost zbog stanja u Idlibu i zatražili okončanje sukoba, dok je Kremlj rekao da razmatra mogućnost održavanja sastanka na vrhu četiri strane. 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u petak ruskog predsjednik Vladimira Putina da “obuzda” sirijsku ofanzivu u pobunjeničkoj pokrajini Idliba, usred intenzivne diplomatske aktivnosti za okončanje sukoba i teške humanitarne situacije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj