KANDIDAT KOJI MOŽE SRUŠITI TRI STUBA PUTINOVE MOĆI! Oni koje žele vidjeti leđa Putinu trebali bi navijati za Sandersa!

Američki zvaničnici saopštili su senatoru Berniju Sandersu da Rusija pokušava da pomogne njegovu predsjedničku kampanju kao dio napora da se umiješa u demokratsko takmičenje, o čemu je obaviješten i američki predsjednik Donald Tramp, prenio je “Vašington post”.

Slikovni rezultat za russia dont want bernie

– Iskreno, nije me briga koga Vladimir Putin želi da vidi kao predsjednika. Moja poruka je jasna: Ne miješajte se u američke izbore i kao predsjednik pobrinut ću se da tako bude. Rusija je tokom 2016. koristila propagandu putem interneta za stvaranje podjela u našoj zemlji i koliko sam shvatio, oni to čine ponovo 2020. Neke stvari na Internetu, pripisane našoj kampanji, možda ne dolaze od pravih pristalica – rekao je senator.

Sjenka nad kampanjom

Ime Vladimira Putina već se kao senka nadvija nad kampanjom za američke predsjedničke izbore u novembru 2020. godine. Zabrinutost zbog ruske agresije u inostranstvu i moguće uplitanje u izbore načinili su od ruskog predsjednika goruće pitanje, a od kandidata se očekuje da za njega imaju spremno rešenje.

Uobičajena strategija u američkoj spoljnoj politici je da je potrebna vojna konkurencija kako bi se obuzdao Putin i zaokružila ruska sfera uticaja. Na primjer, Amerika pomaže Ukrajini i njenom narodu da se bore protiv Rusije, ali to sami ne čine.

Upravo u tom kontestu rastuća popularnost Sandersa stvara strah među demokratskim establišmentom. Sanders je dugo bio vodeći zagovornik vojne suzdržanosti i vodi kampanju na obećanjima “odgovorne spoljne politike” i “kraju američkog beskonačnog rata”.

Uprkos tome što senator iz govora u govor proziva Putinov “kriminalni autoritarizam”, polako se razvio narativ da bi njegova pobjeda zapravo bila poklon Kremlju.

Međutim, prema ocjeni “Guardiana”, većina zagovornika vojne konkurencije u osnovi pogrešno shvata prirodu vlasti u Kremlju, a to nerazumijevanje je i dovelo do toga da Amerika neprestano podbacuje u pokušajima da obuzda Putina.

Sandersova ideja spoljne politike upravo pokazuje kako američka vlada može da iskoristi domaću reformu kao strategiju za potkopavanje Putinove autoritarne agresije u inostranstvu.

Rušenje tri stuba Putinove moći

Da bi ova strategija imala smisla, potrebno je imenovati tri stuba na kojima počiva Putinov režim – ogromne prirodne rezerve nafte i gasa koje Rusiji donose velike prihode i političku lojalnost, korupcija koja javni novac daje vjernim oligarsima, a koji nastavlja da cirkuliše van granica Rusije, i na kraju propaganda, odnosno, potpirivanje sukoba u inostranstvu kako bi se podstakla nacionalistička lojalnost kod kuće.

Američka spoljna politika proteklih godina podupire ove stubove umjesto da ih ruši. Barak Obama je, na primjer, vodio trku u “naoružanju” fosilnim gorivom protiv Rusije, što je samo produbilo globalne potrebe za njima, dok je za vrijeme njegovog mandata novac ruskih oligarha preplavio zemlju.

Sanders nasuprot tome želi da da sruši sva tri stuba u temelju.

Umjesto da produbljuje američku zavisnost od ruskog gasa, on promoviše “Green new deal” sa podrškom zelenoj tranziciji i izvan američkih granica. Kada američki saveznici širom svijeta smanje potrebe za gasom, smanjit će se i Putinova geopolitička poluga.

Umjesto da ignoriše nelegalni finansijski sistem, Sanders zagovara program “korporativne odgovornosti” za gašenje poreskih utočišta i strogo regulisanje banaka koje su omogućile priliv novca od svjetskih kleptokrata, odnosno političkih moćnika koji uzimaju novac iz resursa sopstvenih zemalja.

I konačno, Sanders izbjegava hladnoratovsku retoriku o “zlim Rusima” koja povećava Putinov legitimet kod kuće.

Ukratko, Sanders se udaljava od stare paradigme spoljne politike sa jasnim razgraničenjem između “domaćeg” i “inostranog” i apeluje na ujedinjeni nacionalni interes. Njegova meta je globalna arhitektura kleptokratije, a kako bi porazio državne korupcije gradi veze sa društvenim pokretima širom sveta koji bi mogli da mu budu saveznici.

Stoga nije iznenađenje što oni koji razumiju Putinov sistem, sada navijaju za Sandersa. Samo potkopavanjem takvog sistema, a ne takmičenjem sa njim, moće se oslabiti Putinov autoritarni stisak.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj