PROTESTI PROTIV ORBANA: Nacionalistički premijer povukao potez kojeg se ne bi postidjeli ni diktatori trećeg svijeta

Više od 2000 Mađara, zajedno s romskim obiteljima i civilnim skupinama marširalo je u nedjelju do parlamenta u prosvjedu protiv Orbanove antiromske kampanje noseći transparente ‘Budućnost se ne može izgraditi na mržnji’ i ‘Nitko nije iznad zakona’.

Nacionalistički premijer Viktor Orban kojega Europska unija kritizira zbog narušene vladavine prava, predložio je da se država ogluši na sudsku odluku o isplati odštete romskoj djeci u selu Gjongjospati već im umjesto toga osiguraju obuku.

Niži sud naredio je državi plaćanje troškova parnice koja se vodi gotovo cijelo desetljeće. Mađarski Visoki sud uskoro bi trebao donijeti konačnu presudu.

‘Nitko nije iznad zakona’

Uz usporavanje gospodarstva i sve manji značaj njegove protumigrantske kampanje, analitičari navode da Orban želi mobilizirati svoje glasače ciljanjem na neovisne sudove, romsku manjinu i nevladine organizacije koje im pomažu.

“Miješanje vlade u restituciju Gjongjospate je protuzakonito i narušava vladavinu prava i neovisnost sudova”, objavili su na Facebooku organizatori prosvjeda.

Prosvjednici su nosili transparente “Nitko nije iznad zakona” i “Budućnost se ne može izgraditi na mržnji”.

Orban je na vlasti od 2010., a njegova stranka Fidesz vodi u anketama javnog mnijenja zbog protumigrantskog stajališta.

Ipak, Fidesz je pretrpio iznenađujući poraz na lokalnim izborima prošlog listopada kada mu je oporba oduzela Budimpeštu.

Neskriveno potkovanje vladavine prava

Orban je rekao da je “sudska odluka o segregaciji uzbudila javno mnijenje propisujući velike svote novca nekim romskim stanovnicima” i dodao da svi moraju raditi kako bi primili novac.

Također je rekao da su odvjetnici iskoristili prenapučenost zatvora kako bi pokrenuli 12.000 tužbi protiv vlade zbog kršenja zatvorskih standarda koje propisuje Europska unija.

Odvjetnici odgovaraju da Orban potkopava vladavinu prava.

Za sve krivi Sorosa

Iz Fidesza tvrde da su ljudi povezani s milijarderom Georgom Sorosem rođenim u Mađarskoj, pomogli Romima da pokrenu tužbe.

Do nedjelje je gotovo 500 psihologa potpisalo peticiju protiv vladine kampanje za koju kažu da bi mogla potaknuti mržnju između Roma i drugih stanovnika.

Romi čine pet do sedam posto mađarskog stanovništva.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj