Turska zbog korona virusa zatvorila granične prelaze s Iranom

Zbog naglog porasta broja zaraženih korona virusom u Iranu, gdje je dosad umrlo najmanje osam osoba, Turska je privremeno zatvorila granične prijelaze s tom zemljom, a privremeno su obustavljene linije i u željezničkom i aviosaboraćaju.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca se u Istanbulu dotakao pitanja zaraze korona virusom, posebno alarmantne situacije u Iranu.

Govoreći o poduzimanju mjera u tom kontekstu, Koca je kazao kako je njegova zemlja privremeno zatvorila granične prelaze s Iranom, zbog širenja korona virusa u toj zemlji.

“U Iranu, prema posljednjim informacijama, imamo 43 slučaja zaraze kororna virusom, te osam umrlih. S obzirom na činjenicu da se u Iranu situacija pogoršava, donijeli smo odluku o privremenom zatvaranju granica”, rekao je Koca, te dodao:

“U okviru međunarodne zdravstvene regulative, cestovni i željeznički tranzit iz Irana u našu zemlju privremeno će biti zaustavljen danas od 17:00 sati. Svi međunarodni letovi (dolasci iz Irana) večeras od 20:00 sati su jednostrano i privremeno obustavljeni. Letovi iz Turske prema Iranu nisu obustavljeni”, rekao je Koca.

Ministar Koca je dodao kako u posljednja dva dana, za osam iranskih državljana zbog simptoma nije dozvoljen ulazak u Tursku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj