Većina Nijemaca smatra da je AfD odgovorna za zločin u Hanauu

Većina građana Njemačke vjeruje da je desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) djelimično odgovorna za desničarsko nasilje. To je pokazala anketa sprovedena dan nakon što je Tobias R. (43) u srijedu ubio devetoro ljudi stranog porijekla u Hanauu i svoju majku, a onda izvršio samoubistvo.

AfD Thüringen Björn Höcke (picture-alliance/dpa/M. Schutt)
Björn Höcke predvodnik radikalnog krila AfD

Čak 60 odsto ispitanih u anketi koju je objavio tabloid Bild u nedjeljnom izdanju kaže da je AfD barem dijelom odgovorna za taj i slične napade, 26 odsto smatra da stranka nije odgovorna za to, a 14 odsto je neodlučno.

U istoj anketi je 49 odsto građana reklo da je desničarski terorizam najveća teroristička prijetnja po Njemačku, 27 odsto smatra da je to islamistički terorizam, a šest odsto smatra da su najveća opasnost ljevičarski ekstremisti.

U subotu je institut Forsa objavio da je podrška za AfD poslije zločina u Hanauu pala sa jedanaest na devet odsto glasova.

AfD je najveća opoziciona partija u Bundestagu i zastupljena je u svim pokrajinskim parlamentima. Ostale stranke odbijaju saradnju sa AfD, tvrdeći da se radi o nedemokratskoj partiji. Nakon napada je niz političara ponovio zahtjeve da se AfD stavi pod prismotru Službe za zaštitu ustavnog poretka.

Rasizam ili ludilo?

Björn Höcke, predvodnik radikalnog krila AfD i šef ogranka te stranke u Tiringiji, nakon zločina je izrazio saučešće porodicama žrtava. „Ludilo se u ovoj zemlji izgleda sve više širi”, napisao je Höcke na Twitteru.

U odgovorima su se našle stotine bijesnih komentara. „Nepodnošljivo je da se Vi koji ste utabali put za ovu mržnju sada još pretvarate da ste pogođeni. Vi i Vaša stranka ste politička ruka mržnje”, napisala je tako Derya Türk-Nachbaur, lokalna političarka Socijaldemokrata.

Konzervativni list Welt podsjeća da je terorista iz Hanaua ostavio manifest i video u kojima je kombinovao različite teorije zavjere, pozivao na uništenje brojnih naroda i tvrdio da ga neimenovana tajna organizacija prati cijelog života.

„Da li je nedjelo bilo rasističko ili simptom paranoidne psihoze?”, pita se Welt. „Prema svemu što znamo, ubica iz Hanaua nije bio politički aktivan i nije pripadao nijednoj organizaciji. Bio je samotnjak. Teorije zavjere je konstruisao sasvim sam, nije mu bio potreban podsticaj od AfD. No ubica nije živio u vakuumu. Postojalo je plodno tle u kojem je raslo njegovo ludilo.”

Nakon krvoprolića koje je potreslo zemlju, policija i službe su na pojačanom oprezu zbog mogućnosti da neko kopira nedjelo ili da, kako je saopšteno, islamistički ili lijevi ekstremisti krenu u neku vrstu osvete. Vjeruje se da bi političari AfD mogli da budu posebno ugroženi.

U subotu je policija u Stuttgartu saopštila da je izlog jednog nargila-bara u tom gradu uništen hicima iz vatrenog oružja. Povređenih nije bilo, vjeruje se da se niko nije nalazio u objektu u vrijeme napada. Tom incidentu se prilazi ozbiljno jer je i ubica iz Hanaua svoje žrtve pronašao u dva nargila-bara u tom gradu nadomak Frankfurta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj