NAKON VELIČANSTVENOG DOČEKA U NJEGOVU ČAST! Američki predsjednik obećao Indijcima ‘nevjerovatan trgovinski sporazum’ i isporuku vojne opreme koja ulijeva “najveći strah na planeti”

Američkog predsjednika Donalda Trampa pozdravilo je u ponedjeljak više od 100.000 Indijaca na najvećem nacionalnom stadionu kriketa, na početku posjeta Indiji kojoj je obećao “nevjerojatan trgovinski sporazum” i isporuku vojne opreme koja ulijeva “najveći strah na planeti”.

US President Donald Trump shakes hands with India's Prime Minister Narendra Modi during 'Namaste Trump' rally at Sardar Patel Stadium in Motera, on the outskirts of Ahmedabad, on February 24, 2020. (Photo by Money SHARMA / AFP)

Indijci su američkog gosta dočekali uz maske s njegovim likom i pozdrave “Namaste Tramp” na golemu stadionu Motera u gradu Ahmedabadu kamo je stigao u pratnji premijera Narendre Modija.

Modi je lani ponovno pobijedio na izborima i zauzeo desniji kurs u politici što kritičari smatraju autoritarnim i etničkim zastranjenjem, a svoj srdačan odnos s Trampom ističe kao dokaz svoje dobre globalne pozicije.

Američki političari opisali su Trampov posjet kao suprotstavljanje rastu Kine kao supersile u regiji.

“Učinili ste veliku čast našoj zemlji. Uvijek ćemo vas se sjećati, od danas nadalje Indija će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima”, rekao je Tramp praćen gromoglasnim pljeskom.

Indija je jedna od nekoliko velikih zemalja u svijetu u kojoj Tramp uživa osobnu podršku veću od 50 posto. Zadnjih godina jačala je veze sa Sjedinjenim Državama koja je s druge strane zategnula odnose s indijskim susjedom i tradicionalnim neprijateljem Pakistanom.

Dok nastavljamo graditi našu suradnju u odbrani, Sjedinjene Države pripremaju se isporučiti Indiji jedno od najboljih oružja na planetu, jedno od onih koji najviše ulijevaju strah“, obećao je Tramp.

People attend 'Namaste Trump' rally at Sardar Patel Stadium in Motera, on the outskirts of Ahmedabad, on February 24, 2020. (Photo by Money SHARMA / AFP)

Najavio je da će dvije zemlje potpisati sporazume u utorak o prodaji vojnih helikoptera u vrijednosti 3 milijarde dolara i da će SAD morati postati prvi partner u obrani Indije, koja se u vrijeme hladnog rata oslanjala na oružje iz Rusije.

Modi je srdačno zagrlio Trampa po izlasku iz predsjedničkog zrakoplova. Tramp  je u Indiju stigao u pratnji supruge Melanije, a u izaslanstvu su i njegova kći Ivanka i njezin suprug, Trampov savjetnik Jared Kushner te članovi kabineta među kojima je i ministar trgovine Wilbur Ross.

Dvije zemlje nisu uspjele prije posjeta donijeti trgovinski sporazum, jer nisu uspjele ukloniti nesuglasice.

Predmet spora iz američkog kuta gledanja su indijska kontrola cijena za medicinske uređaje kao što su stentovi, nadalje američki zahtjev za pristup golemom indijskom tržištu peradi i mliječnih proizvoda te strogi indijski propisi o pohrani podataka koji, kako tvrde američke tvrtke, povisuju cijenu poslovanja. S druge strane vlada premijera Narendre Modija traži obnovu trgovačkih koncesija koje je Tramp ukinuo 2019., te veći pristup američkom tržištu faramaceutskih i poljoprivrednih proizvoda.

People attend 'Namaste Trump' rally at Sardar Patel Stadium in Motera, on the outskirts of Ahmedabad, on February 24, 2020. (Photo by Money SHARMA / AFP)

Iznad svega, Indija ne želi da je Tramp smješta u istu ravan s Kinom, čije je gospodarstvo pet puta veće od indijskog.

Tramp je rekao da će o ekonomiji razgovarati s Modijem kojega je opisao kao tvrdog pregovarača, te je najavio velik sporazum.

Sklopit ćemo vrlo, vrlo velik, jedan od najvećih trgovinskih sporazuma do danas. U ranoj smo fazi pregovora o nevjerovatnom trgovinskom sporazumu za smanjenje zapreka za ulaganja između Sjedinjenih Država i Indije“, rekao je pa nastavio “Optimističan sam da radeći zajedno, premijer i ja možemo postići fantastičan sporazum koji je dobar i čak velik za obje naše zemlje – osim što je on vrlo tvrd pregovarač“, rekao je o Modiju. 

Mnoštvo je uz prometnicu od zračne luke do stadiona pozdravljalo američke goste snimajući fotografije.

Iz Ahmedabada Tramp i njegova ekipa krenuli su prema gradu Agri, a njihov dolazak u Taj Mahal, jednu od najljepših građevina na svijetu i simbol vječne ljubavi, očekuje se predvečer.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj