RASTUĆA PANIKA NA TRŽIŠTIMA: Neke od najvećih svjetskih ekonomija na rubu recesije, cijena zlata od jutros najviša u posljednjih sedam godina!

Negativan trend bilježe ekonomije širom svijeta, uključujući i pojedine velike ekonomske sile, što otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije oduprijeti se šoku izazvanom koronavirusom.

Slikovni rezultat za recession koronavirus

Tržišta širom svijeta prethodne sedmice su završila u stanju rastuće panike. Nije teško pronaći razlog: koronavirus se nastavlja širiti i postoje naznake da bi neke od najvećih svjetskih ekonomija mogle upasti u recesiju, kada se efekti uzbune zbog virusa pomiješaju s nekim njihovim prije definiranim slabostima.

Kao treća ekonomija svijeta, Japan je zabilježio pad od 1.6 posto u posljednjem tromjesečju 2019. godine, pokušavajući apsorbirati efekte lutanja u poreznoj politici kao i posljedice razornog tajfuna. U pitanju je najveći pad u jednom tromjesečju mjeren u odnosu na prethodno tromjesečje, još od 2014. godine.

Za najveću evropsku ekonomiju, Njemačku, širenje virusa  nadovezalo se na usporavanje gospodarstvenog rasta uzrokovano teškoćama kroz koje prolaze fabrike u zemlji. Respektabilni indikator ekonomskog stanja u Njemačkoj (ZEW) značajno je opao tokom februara, odražavajući strahovanja da virus može ugroziti svjetsku trgovinu.

Ekonomist Banke Amerike Ethan Harris ukazuje na brojne manje ekonomije koje su također pogođene ovim stanjem. Hong Kong se već nalazi u recesiji, a Singapur bi se uskoro mogao naći u sličnoj situaciji. Indonežanski bruto domaći proizvod dostigao je najnižu točku u posljednje tri godine, dok Malezija bilježi najgore brojke na ovom polju u posljednjih deset godina, istakao je Harris.

Usporavanje ekonomske aktivnosti zabilježili su i pokretači svjetskog gospodarskog rasta, Kina i Indija, kako pokazuju podaci za posljednje tromjesečje 2019. godine.

Negativan trend, koji bilježe ekonomije širom svijeta, otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije oduprijeti se šoku izazvanom koronavirusom. Harris napominje da je nešto slabija statistika u četvrtom tromjesečju rezultat trgovinskog rata između Amerike i Kine koji je predugo trajao, a koronavirus je samo dodatno pogoršao stvari.

“Globalni igrači na tržištu kapitala su se oporavili nakon smirivanja u trgovinskim odnosima Amerike i Kine, ali kompanije s lancima snabdijevanja koji imaju globalnu pokrivenost ostaju i dalje u vrlo neizvjesnoj situaciji”, rekao je Harris.

Cijena zlata od jutros najviša u posljednjih sedam godina

Investitori posljednjih dana prodaju dionice i ulažu u sigurnije investicije, kao što je zlato. Cijena unce zlata porasla je jutros 1 posto, na 1.678 dolara, novi najviši nivo u sedam godina.

Sigurnijim utočištem za kapital smatra se i američki dolar, pa je na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla blizu najvišeg nivoa u tri godine. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,55 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 99,20 bodova.

Ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih privreda, s obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica. U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

Analitičari Oxford Economicsa procjenjuju da bi rast svjetske privrede u prvoj polovini ove godine mogao pasti blizu nuli ako širenje koronavirusa preraste u globalnu pandemiju, prenosi SEEbiz.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj