KORONAVIRUS OSIM SMRTI SIJE I DRUGE PROBLEME: Bijela kuća ulaže milijarde u cjepivo

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva, u Japanu je preminuo još jedan putnik s kruzera Diamond Princess, a globalna panika oko kronavirusa dovela je do drastičnih padova na američkim i europskim burzama i reakcije Donalda Trumpa koji je odlučio zatražiti 2,5 milijarde dolara za razvoj cjepiva i nabavu opreme i zaliha.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, u Japanu je umro četvrti putnik s broda “Diamond Princess”, a Južna Koreja je prijavila novih 60 slučajeva zaraženih korona virusom.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini.

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan. Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 68 novih smrtnih slučajeva, dok je u glavnom gradu pokrajine Wuhan umrlo 56 osoba.

U Japanu je od koronavirusa preminuo četvrti putnik s broda “Diamond Princess”, objavila je televizija NHK dodavši kako je imao 80-ak godina.  Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato izjavio je u utorak kako je, zbog koronavirusa i njegovog širenja u Japanu, još uvijek prerano govoriti o otkazivanju ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju 24. srpnja.

Pojavila su se pitanja treba li Olimpijada biti premještena ili otkazana, a jedan od kandidata za gradonačelnika Londona izjavio je kako je London spreman ugostiti igre ako bude potrebno. Južna Koreja je pak prijavila 60 novih slučajeva koronavirusa, čime se povećao ukupni broj zaraženih u zemlji na 893, priopćio je u utorak Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Trump ulaže milijarde u cjepivo

Trumpova uprava šalje Kongresu zahtjev za proračun u iznosu od 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća. Više od milijardu dolara namijenilo bi se razvoju cjepiva, priopćila je Bijela kuća.

“Danas uprava Kongresu šalje plan dopunskog financiranja u iznosu od 2,5 milijardi dolara za ubrzanje razvoja cjepiva, potporu spremnosti i reakcija te za nabavu prijeko potrebne opreme i zaliha”, stoji u izjavi Rachel Semmel, glasnogovornice ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće.

Pad na burzama

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule više od 3,3 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u posljednje dvije godine, jer se ulagači plaše da će širenje koronavirusa izvan Kine izazvati veće gospodarske štete nego što se prije očekivalo. Dow Jones potonuo je 1.031 bod ili 3,56 posto, na 27.960 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 3,35 posto, na 3.225 bodova, a Nasdaq indeks 3,71 posto, na 9.221 bod.

Najveći dnevni pad tih indeksa od veljače 2018. godine, pri čemu su oštro pale cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, posljedica je brzog širenja koronavirusa izvan Kine.

Vijest da je u Italiji od tog virusa umrlo sedmero ljudi, dok ih je više od 120 zaraženih izazvala je jučer oštar pad cijena dionica na europskim burzama. Indeks burze u Milanu potonuo je više od 5 posto, dok je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skliznuo 3,8 posto, čime je izbrisano oko 470 milijardi dolara tržišne vrijednosti europskih dionica.

Premda se rast broja umrlih i novozaraženih u Kini smanjuje, ulagače zabrinjava brzo širenje virusa izvan Kine. Prema podacima Reutersa, virus se proširio na 28 zemalja i područja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih. Samo u Južnoj Koreji broj umrlih porastao je na osam, dok ih je više od 800 zaraženih. Iran, koji je prošloga tjedna izvijestio o prvom zaraženom, poručio je jučer da je zabilježeno više od 40 slučaja zaraze i 12 umrlih.

Usporena gospodarstva

S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava. U nizu zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost.

“Puno je loših vijesti o daljnjem rastu novih slučajeva koronavirusa. Naravno, zbog toga je na tržištima puno nesigurnosti i pitanja kolike će biti gospodarske štete u Kini, ali i izvan nje”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP.

Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice. Na povlačenje ulagača s tržišta dionica ukazuje podatak da je jučer na američkim burzama vlasnika zamijenilo 10,5 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i podatak da je VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija jučer zabilježio najveći dnevni skok u posljednje dvije godine i dosegnuo 25 bodova, najvišu razinu od siječnja prošle godine. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

“Malo je vjerojatno da će tržište porasti dok ne bude naznaka da se širenje koronavirusa usporava”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,34 posto, na 7.156 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,01 posto, na 13.035 bodova, a pariški CAC 3,94 posto, na 5.791 bod.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj