KRIZA POVJERENJA? Borba za nasljednika Merkelove u CDU

U njemačkoj CDU u toku je žestoka borba za mjesto lidera stranke, u kojoj su kandidati Armin Lašet, Fridrih Merc i Norbert Retgen.

Premijer pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija Lašet najavio je danas da je spreman da se na skupštini stranke 25. aprila kandiduje za šefa CDU.

Nakon nedavne najave Anegret Kramp-Karenbauer da se povlači sa mjesta lidera stranke i da se neće kandidovati za kancelara Njemačke, počela je borba za „prijesto”, koja prijeti da pocjepa stranku.

U svojoj najavi on je oštro kritikovao konkurentna Merca, rekavši da žali što svi kandidati ne razmišljaju timski.

Lašet želi prije svega za CDU da pridobije za sebe glasače „centra”, dodajući da je u tome veoma važno vezati glasače za stranku, gdje, kako je kazao, Merc ima drugačiji pristup.

Ministar zdravlja Jens Špan je na zajedničkoj konferenciji rekao da je odustao od kandidature u korist Lašeta kojeg podržava.

„Jasno je da samo on može biti šef stranke. Zato neću da se kandidujem. CDU je veća od svakog pojedinca”, poručio je Špan.

On je ocijenio da se CDU nalazi u najvećoj krizi u njenoj historiji, ukazujući da se radi o krizi povjerenja.

Špan je rekao da je Lašet u svojoj pokrajini pokazao da može zbližiti konzervativce, socijaliste i liberale.

Lašet i Špan su rekli da su pokušali da uključe u svoj „savez” i Merca i da su iznenađeni njegovom za danas najavljenom konferencijom za štampu.

Njima je, kako su prenijeli, bilo važno da sa Mercom razgovaraju o Lašetovoj kandidaturi za šefa CDU-a, i Špana kao njegovog zamjenika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj