MASKE NE POMAŽU? Sedam mrtvih u Italiji, testiranja u Hrvatskoj

Sedam mrtvih i više od 200 zaraženih koronavirusom Italiju je tijekom vikenda i početkom tjedna učinilo jednim od najvećih žarišta ovog virusa na svijetu.

Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što ne smijete činiti?

Iako je prvi slučaj zabilježen tek krajem prošlog tjedna, preko vikenda je situacija eskalirala, a broj zaraženih raste iz sata u sat. Zbog toga su talijanske vlasti uvele ozbiljne mjere. Još tijekom vikenda blokirani su i zatvoreni brojni gradovi, zatvorene su brojne crkve, škole, fakulteti i kafići, a otkazan je i poznati karneval u Veneciji.

Na sjeveru zemlje zavladala je panika, a rezultat toga su navale na dućane čije su police ispražnjene. Tijekom ponedjeljka u Italiji je trajala potraga za takozvanim “nultim pacijentom”, osobom od koje je zaraza krenula. Sumnjalo se na jednog farmera sa sjevera zemlje, no na kraju je ispalo da je on negativan na koronavirus tako da se zapravo ne zna kako se virus proširio po Italiji.

Slovenija spremna zatvoriti granice

Tijekom ponedjeljka stroge kontrole uvela je Hrvatska, ali i zemlje u susjedstvu: Austrija i Slovenija.

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija spremna i zatvoriti granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa, javljaju slovenski mediji.

“Zbog širenja koronavirusa Slovenija će zatvoriti granice bude li potrebno, odnosno provoditi mjere koje su srazmjerne i odgovarajuće prilikama do kojih može doći”, kazao je Šarec novinarima.

Austrija je u ponedjeljak objavila da ljudima za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi koronavirusom neće dopuštati prelazak granice, dan nakon što je zadržala vlak iz Italije četiri sata kako bi se pričekali rezultati testiranja dvoje putnika.

Austrija još nije potvrdila nijedan slučaj zaraze tim virusom i jako je oprezna zbog brzog širenja bolesti na sjeveru Italije.

Više od polovice teretnog prometa koji prelazi preko Alpa prolazi kroz Austriju, piše Index.hr.

Austrijske vlasti zaustavile su u nedjelju vlak s 300 putnika koji je putovao iz Venecije prema Münchenu kako bi se pričekali rezultati testiranja na koronavirus kod dvoje putnika. Bili su negativni i vlak je nakon četiri sata pušten dalje.

“Kada je riječ o granicama i prekograničnom prometu, postupit ćemo na sljedeći način: dodatno ćemo postrožiti sustave za upozoravanje u suradnji s našim susjedima, odmah ćemo naložiti zaustavljanje u slučaju sumnjivih slučajeva, kako se dogodilo sinoć”, rekao je kancelar Sebastian Kurz novinarima u ponedjeljak.

Dodao je i da će se češće provoditi kontrole tjelesne temperature kakve se provode u zračnoj luci u Beču na putnicima koji dolaze iz Kine, ne ulazeći u pojedinosti.

Austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kurzom da će njegov talijanski kolega organizirati sastanak s ministrima zdravlja iz susjednih zemalja u Rimu u utorak kako bi se razgovaralo o pojavi bolesti.

U Hrvatskoj još nema koronavirusa

Stupanj pripravnosti podigla je i Hrvatska. Kod nas još uvijek nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa. Iako su se tijekom dana društvenim mrežama širile razne lažne vijesti o koronavirusu u Hrvatskoj, svih šest testova koji su u ponedjeljak provedeni u klinici Dr. Fran Mihaljević bili su negativni.

Tijekom noći bit će testirani uzorci pet bolesnika iz Rijeke sa sumnjom na koronavirus i dva bolesnika koja su popodne hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, objavljeno je večeras na web-stranici Klinike.

Posebne mjere u Hrvatskoj

Zbog sprečavanja koronavirusa Hrvatska od noćas uvodi zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombardija, a i dalje vrijede mjere nadzora za sve osobe koje su iza 16. veljače boravile u Kini i Južnoj Koreji. Kod više od 80 posto slučajeva koronavirusa infekcija je blaga pa ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni stožer ima dva cilja – pokušati spriječiti import u Hrvatsku te, u slučaju da se koronavirus pojavi u Hrvatskoj, što prije izolirati bolesnika i sve njegove kontakte.

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, za RTL je kazala da su večeras premijera upoznali s današnjim mjerama.

“Sada su na snazi nove mjere, iz časa u čas sve pratimo, pratimo što objavljuju WHO i ostale vodeće institucije, one nam na osnovu dokaza daju smjernice. Istina je da i mi u kriznom stožeru promišljamo i dodatno još”, rekla je za RTL Direkt.

“Situacija se u Italiji promijenila u tri dana, morali smo uvesti dodatne mjere. Uveli smo pojačani nadzor na granici za dvije talijanske regije, apeliramo sve koji dolaze da prijave da su od tamo. To je radi njihove, ali i naše sigurnosti. Da prođu pregled epidemiologa, to je mjera koju moramo primijeniti”, rekla je dodavši da su se već stvorila čekanja na granici, ali kaže da je to nužno.

“Uveli smo takvu mjeru i za one koji dolaze iz Južne Koreje”, dodala je.

“Maske ne mogu pomoći”

Na pitanje može li maska pomoći, kaže da ne može.

“Konkretno i jasno, maske ne mogu pomoći”, rekla je.

“Oni koji imaju simptome bilo kakvog respiratornog infekta zaista bi bilo dobro da nose maske, kako ne bi virus širili dalje. Ali, svi oni koji nemaju simptome, ne moraju kupovati maske i nositi ih. Neće nas maska zaštititi od ulaska virusa. Pomama je potpuno bespotrebna”, rekla je.

“Teško je očekivati da nećemo imati nijedan slučaj, to bi bila sreća koju epidemiolozi ne predviđaju. Ali zato ove mjere, sve držimo pod kontrolom”, rekla je.

“Nemamo infekciju, držimo stvari pod kontrolom. Kad nam se i dogodi taj slučaj, bit će stvari pod kontrolom”, rekla je.

Javio se i Plenković, Beroš sutra ide u Rim

Predsjednik vlade Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa, u što uključuje i koordinaciju aktivnosti s talijanskom vladom.

“Obavio sam večeras konzultacije sa svim kolegama na sastanku stožera na kojem su bili predstavnici ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova i obrane, Državnog inspektorata i Civilne zaštite. Sve što trebamo poduzimati je u punoj pripravnosti svih službi, u komunikaciji smo s talijanskom vladom, od koje nastojimo dobiti sve relevantne informacije s obzirom na dinamiku zbivanja u nekoliko sjevernotalijanskih regija”, izjavio je premijer i predsjednik HDZ-a na obilježavanju 30. obljetnice HDZ-a Novi Zagreb.

Tvrdi i kako je Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti, a najavio je i svakodnevne susrete Kriznog stožera o prevenciji širenja koronavirusa kao i to da će ministar zdravstva Vili Beroš sutra poslijepodne otputovati u Rim na sastanak ministara zdravstva Italije i susjednih zemalja, kako bi koordinirali aktivnosti.

Također, sutra ujutro će u vladi biti sastanak Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je vlada osnovala prošlog tjedna, tako da svi akteri budu u punoj pripravnosti, zaključio je Plenković.

Komentiraj