MEĐU ZARAŽENIMA ČLANOVI IRANSKE VLADE I PARLAMENTA?! Pompeo poziva Iran da kaže istinu o razmjerama epidemije koronavirusa u toj zemlji!

Sjedinjene Države u utorak su pozvale iranske vlasti da “kažu istinu” o novom koronavirusu u Iranu, nastavljajući niz optužaba po kojima Teheran skriva razmjere epidemije u zemlji.

“SAD je krajnje zabrinut zbog informacije da iranski režim skriva važne podatke o epidemiji u toj zemlji”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

“Sve zemlje, pa tako i Iran, moraju reći istinu o koronavirusu i surađivati s međunarodnim humanitarnim organizacijama”, istaknuo je.

Više od 90 ljudi je zaraženo u Iranu, a 15 je umrlo, pokazuju novi službeni podatci koje neki dovode u pitanje, pa tako i jedan zastupnik koji govori o puno većem broju umrlih.

Misija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) treba posjetiti Iran, ali je njezin dolazak, planiran u utorak, odgođen.

Mike Pompeo je usto ponovo prosvjedovao protiv izgona troje novinara Wall Street Journala iz Kine, koji se dogodio nakon objavljivanja napisa u američkom dnevniku koji je Peking ocijenio rasističkim.

“Krajnje je važno moći dobiti točne informacije o tome što se dolje događa”, ocijenio je. “Kolanje informacija unutar Kine je u presudnoj fazi”, “podatci i informacije su važni jer omogućuju da se ide dalje od šale”, istaknuo je, upozorivši na “cenzuru”.

Što se tiče odgovora SAD-a na izgon troje novinara, Pompeo je rekao da će se zauzimati za “načelo uzajamnosti”, ali nije rekao ništa više. “Imamo velik broj mogućnosti, donijet ćemo potrebne mjere”, rekao je.

Američki predsjednik Donald Tramp je nešto ranije obećao da će “razmjerno brzo” donijeti odluku. Neki američki mediji pisali su da Washington razmišlja da uzvrati istom mjerom i protjera kineske novinare.

Zaražen zamjenik ministra zdravstva i član parlamenta

Zamjenik iranskog ministra zdravstva Iradž Harirči, kao i poslanik Mahmud Sadegi pozitivni su na novi virus korona od kojeg je do sada u toj zemlji umrlo 15 ljudi. Harirči je povremeno kašljao i činilo se da se znoji tokom jučerašnje konferencije za štampu u Teheranu s portparolom Vlade Alijem Rabieijem, javlja AlJazeera.

Zamjenik ministra je priznao da je zaražen u video-prilogu emitovanom na državnoj televiziji.

I ja sam zaražen virusom korona”, rekao je Harirči u videu koji je očigledno snimio sam. “Imam temperaturu od prošle noći i moj preliminarni test je bio pozitivan oko ponoći”, rekao je.

“Od tada sam se izolovao. Prije nekoliko minuta, rečeno mi je da je moj finalni test pozitivan, a sada počinjem sa lijekovima.”

Iranski poslanik u Teheranu takođe je bio pozitivan na testu.

Moj test na koronu je pozitivan… Nemam puno nade da ću nastaviti život na ovom svijetu”, napisao je Mahmud Sadegi na Twitteru.

U istoj poruci, Sadegi je pozvao šefa iranskog pravosuđa da pusti političke zatvorenike na slobodu i spriječi da se zaraze i da im omogući da provedu epidemiju sa svojim porodicama.

Iran je danas potvrdio još tri smrtna slučaja i 34 nove infekcije, što je ukupan broj umrlih u zemlji dovelo na 15, a infekcija na 95.

Tu zemlju je pogodio najsmrtonosniji napad virusa korona izvan Kine.

Prema Ministarstvu zdravlja, većina smrtnih slučajeva i infekcija van Koma nalaze se među ljudima koji su nedavno posjetili taj sveti grad.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj