Prvi slučaj korona virusa potvrđen u Zagrebu! U Sarajevu na KCUS primljena tri pacijenta, obavljena testiranja!

Prvi potvrđen slučaj korona virusa potvrdio je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je s ministrima održao u Banskim dvorima izvanrednu konferenciju za medije na ovu temu.

gdfgffg

U 11.50 sati potvrđen je prvi slučaj korona virusa kod hrvatskog državljanina koji je boravio u Milanu i koji ima blage znakove bolesti, potvrdio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je riječ o bolesniku mlađe životne dobi koji je boravio na području Italije od 19. do 21. veljače/februara.

“Dobro je da smo na vrijeme digli razinu pripravnosti i bili angažirani”, rekao je Plenković te poručio kako će hrvatska javnost o svemu na vrijeme biti informirana.

“Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je imao mladić”, kazao je Beroš te najavio kako Hrvatska diže razinu pripravnosti u borbi protiv virusa na viši stupanj.

Bolest je slična običnoj gripi i ne očekuje se pobol veći od infekcije gripe, rekao je ministar zdravstva.

Beroš će danas posjetiti Italiju, Rim, kako bi se upoznao s načinom na koji Italija sprečava širenje virusa unutar zemlje te da se ostvari što bolja komunikacija sa susjednim zemljama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako je hrvatska policija spremna za poduzimanje svih potrebnih izvanrednih mjera, kako na graničnim prijelazima, tako i u ostatku zemlje, po uzoru na europske zemlje poput Francuske, velike Britanije, Njemačke i koje su uspješno suzbili naglo širenje virusa.

Za devet hrvatskih građana koji su stigli iz Italije i koji se nalaze u karanteni u Rijeci nema još rezultata testa.

U povodu sve češćih dezinformacija da su na KCUS smješteni pacijenti s koronavirusom medijima se obratila direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović.

Na KCUS primljena tri pacijenta

Izetbegović kaže da su na KCUS danas dovezena tri pacijenta, državljanina Kine, a koji imaju simptome prehlade. „Istina je da su dovezena tri pacijenata koji su turisti iz Kine i koji su imali simptome gripe. Oni su bili smješteni na Dobrinji. Do večeras ćemo imati podatke. Nema nikakve dramatične situacije”, rekla je direktorica Izetbegović.

Direktorica KCUS-a se osvrnula i na informacije koje su se danas pojavile, a tiču se djece jedne sarajevske osnovne škole “Nema potpuno istinite informacije kada je riječ o djeci iz Milana. Ne znamo koliko su vremena provela u Italiji, ali znamo da su se vratila u Sarajevo. Čudno je da su djeca upućena vani u ovakvoj situaciji”, rekla je Izetbegović.

U međuvremenu je OŠ Grbavica 2 izdala saopćenje u kojem kažu da su djeca u kućnoj izolaciji, te da niko nema simptome koronavirusa.

Izolatorij nije obaveza Kliničkog centra već Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva

– Potrebno je da obavijestimo javnost o istini, jer smo primjetili da se šire dezinformacije o Kliničkom centru. Smatrali smo da je potrebno da damo prave informacije. Istina je da su danas dovezena tri pacijenta i da su kineski turisti. Došli su sa simptomima prehlade, jedan sa simptome gripe, ali nema dramatične slike. Testirali smo ih, a od jučer nas bombarduju informacijama da su to pacijenti koji su pozitivni. Oni ne dolaze iz regije koja je blizu virusa, kazala je Izetbegović.

Kazali su da su u stanju pripravnosti i da su potpuno spremni.

Izolatorij nije obaveza Kliničkog centra već Zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, oni trebaju da brinu o tome. Klinički centar je spreman, ali dešava se da KCUS uvijek snosi odgovorost i da mora da snosi svaki zdravstveni problem, kazala je Izetbegović.

– Svi izloatoroji su uvijek smješteni izvan bolnica, u objektima koji pripadaju nekim kasarnama i sl. KCUS je pripremio posebne prostorije na Podhrastovima, koje, pri otvaranju vrata, usisavaju zrak. To su prostorije koje su adekvatne za slučajeve pozitivne na infekciju koronavirusom. Oformili smo specijalne timove i komandnu odgovornost snosi Klinika za infektologiju. Imamo 20 kreveta na raspologanju, a ako pacijenti budu imali dramatičnu sliku, u tom slučaju ćemo zahtijevati da se sve ustanove uključe, poručila je Izetbegović, apelujući na nadležne organe da daju instrukcije.

Kako je navela, brine ih grupa djece iz OŠ “Grbavica 2” koja su došla sa ekskurzije iz Milana.

– Ne znamo čemu su bila izložena i gdje su se kretali. Znamo samo da imaju povišenu temperaturu. Ono što je čudno je da su djeca upućena na ekskurziju, kazala je Izetbegović i dodala da su na KCUS-u, zbog mjera predostrožnosti, obustavili sva službena putovanja, prvenstveno kada su u pitanju putovanja u područja u kojima su potvrđeni slučajevi pacijenata zaraženih koronavirusom.

– Obustavljamo i godišnje odmore. Situacija dobija dimenziju posebnog stanja pripravnosti, kazala je Izetbegović.


(Global CIR/Agencije)

Komentiraj