ŠEF DIPLOMATIJE EU PONOVIO OPREDIJELJENOST ZA ‘DVODRŽAVNO RJEŠENJE’! Borrell: Izraelska naselja nelegalna po međunarodnom pravu

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da su objave o širenju izraelskih naselja štetne po dvodržavno rješenje, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Slikovni rezultat za Borrell GLOBALCIR.COM

Izraelske vlasti objavile su odluku o gradnji novih domova u naseljima Givat Hamatos i Har Homa u Istočnom Jerusalemu, prenosi Fena.

Takve odluke duboko su štetne po dvodržavno rješenje, navodi Borrell u saopćenju za javnost.

Kao što je jasno navedeno u brojnim prilikama iz EU-a, uključujući i Evropsko vijeće, takve mjere presjekle bi geografski i teritorijalni kontinuitet između Jerusalema i Betlehema, izolirale bi palestinske zajednice koje žive u tim regijama i zaprijetile bi održivosti dvodržavnog rješenja, s Jerusalemom kao prijestolnicom za obje države“, smatra Borrell.

Istaknuo je da su naselja nelegalna po međunarodnom pravu.

Evropska unija neće priznati bilo kakve promjene granica u odnosu na one iz perioda prije 1967. godine, uključujući i status Jerusalema, koji je drugačiji od onoga koji su dogovorile obje strane. Pozivamo Izrael da ponovo razmotri svoje planove“, navodi šef evropske diplomatije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj