Tramp vodi kampanju i u Indiji: ‘Pobjeda demokrata bi rezultirala ekonomskom katastrofom’

Američki predsjednik Donald Tramp tokom posjete Indiji osvrnuo se i na američke unutrašnje političke teme i napao dvoje liberalnih sudija Vrhovnog suda, a odmah potom upozorio da bi njegov poraz i pobjeda demokrata na predstojećim predsjedničkim izborima rezultirao “ekonomskom katastrofom”.

Donald Tramp u poseti Indiji
Donald Tramp u posjeti Indiji

Kako prenosi AP, Tramp je na samom početku konferencije za novinare najavio da će davati veoma uopštene odgovore kako bi spriječio da se pažnja javnosti preusmeri sa “dva fantastična dana” koje je proveo u Indiji.

Međutim, ipak je napao sudije Vrhovnog suda Rut Ginsburg i Sonju Sotomajer, naročito Sotomajerovu zbog kritika na račun njegove administracije i zahtjeva koji su upućeni Vrhovnom sudu o urgentnoj reviziji nekih postupaka.

– To što je sudinica Sotomajer juče rekla bilo je veoma neprikladno – ocijenio je Tramp, uz sugestiju da bi obje trebale da se povuku iz slučajeva koji se odnose na njega ili njegovu adminstraciju.

U drugoj polovini marta, pred Vrhovnim sudom bit će održana dva saslušanja o Trampovom poslovanju – porezu, bankarstvu i finansijama.

Tramp je tražio da sudije odbace zahtjeve za provjeru njegovog poslovanja koje su podnijeli i Predstavnički dom, i državni tužilac okruga Menhetn.

Aktuelni šef Bijele kuće rekao je da nije upućen u najnovije obavještajne podatke o mogućoj umešanosti Rusije u predstojeće novembarske, predsjedničke izbore.

– Niko mi to do sada nije spominjao – izjavio je Tramp na konferenciji za novinare i dodao: “Ja ne želim pomoć od bilo koje strane zemlje, a nisam ni dobio pomoć od neke strane zemlje”.

Tokom susreta sa predstavnicima indijske poslovne elite, šef Bijele kuće je prekršio nepisano pravilo da se tokom zvaničnih posjeta stranim državama izbjegava kritikovanje oponeneta iz redova demokrata koji se nadmeću za učešće na predstojećim predsjedničkim izborima.

On je upozorio da bi pobjeda demokratskog kandidata dovela do ekonomske nestabilnosti i velikog porasta nezaposlenosti.

Tramp je jučer posjetio kuću Mahatme Gandija, a veliko finale ove posjete biće svečana večera u predsjedničkoj palati u čast američkog predsjednika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj