IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA U SARAJEVU: ‘Na svaku prijetnju teritorijalnom integritetu BiH, snažno ćemo odgovoriti’

Lideri SDA, SBB-a i DF-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić poručili su lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i zvaničnicima RS-a danas sa zajedničkog sastanka u Predsjedništvu BiH, da će na svaku prijetnju teritorijalnom integritetu BiH odgovoriti snažno.

bakir-izetbegovi-123

Izetbegović je u svom obraćanju rekao da će na svaku prijetnju teritorijalnom inergritetu BiH odgovoriti snažno.

Nijedan pedalj ove države se ne može otcijepiti. Tako nešto dovodi do narušavanja mira. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, a posebno OHR da je krajnje vrijeme da se poduzmu koraci na krizu koju je prouzrokovao Dodik. Dosadašnje djelovanje međunarodne zajednice ih je samo ohrabrilo“, kazao je on.

Izetbegović je dalje naveo da od Srbije traže da se striktno podržava Dejtonski sporazum a naročito njegov član 1.

Blage su i neuvjerljive reakcije Vučića kada u njegovom prisutvu i pred patrijarhom SPC-a Dodik prijeti secesijom i naruašvanjem teritorijalnim integriteta BiH. Ovo nije prijetnja samo BiH nego cijeloj regiji. Nećemo pristajat ni kakve ucjene. Nećemo podržati izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda, o tome se može razgovarati tek kada BiH snažno napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO“, rekao je lider SDA.

Pozvao je HDZ da pokrene proces uspostave vlasti u FBiH imenovnajem predsjednika FBiH. Također, rekao je da je BiH u prilici da preuzme 140 miliona eura grantova, i da je to sada u opasnosti. Naglasio je da su pojedini investitori najavili povlačenje investicija iz BIH.

Vučić je izjavom o šeheru Banjoj Luci priznao agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prokomentarisao je izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  koji je kazao “je l’ mislite da treba da budemo najslabiji, da nam onda kada vama treba kažete: pogledajte kako ste vojnički slabi, nemojte da pustimo neke protiv vas, kao 1995. kada je zamalo pala Banja Luka”. 

Veoma je znakovita njegova izjava o Banjoj Luci kojom je priznao agresiju na BiH. Šeher Banja Luka nije srbijanski grad. Bolje neka razmisli kako je JNA, koja je bila jedna od najjačih vojski u Evropi, došla u situaciju da bježi. Kako se desilo da Armija Republike BiH, nastala u teškim okolnostima, dođe pred vrata Banje Luke. Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku te 1995. godine. I o tome treba razmisliti – rekao je Izetbegović.

Štetu će snositi građani RS-a

Radončić je rekao da su danas kao vladajuća koalicija izvršili moralnu i državničku obavezu da iskažu stav patriotskih snaga u BiH nakon ovoga što danima dolazi od Dodika i vlasti RS-a.

“Nismo to uradili da bi uplašili građane nego da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne smije preći. Nakon ovih reakcija očekujemo da se izvrši korekcija svojih zahtjeva koje niko ne može prihvatiti”, rekao je on,

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić pozvao je Milorada Dodika da se vrati radu u institucijama BiH kako to predviđaju Ustav i zakoni BiH.

“Štetu od njegovih postupaka u najvećoj mjeri snosit će građani RS-a zbog povlačenja potencijalnih investitora koje će otjerati atmosfera nesigurnosti. Druga stvar, ovdje u Predsjedništvu imate mnogo sporazuma i ugovora finansijske naravi. Veliki dio tog novca treba da ide u RS- Zato je takva vrsta političkog djelovanja nepotrebna i nanosi štetu onim ljudima za koje kaže da se zalaže”, kazao je Komšić.

On je dodao da se mora znati dokle se može ići u političkom djelovanju.
“Država BiH i njen suverenitet i integritet nisu nešto o čemu se pregovara, institucije BiH, uključujući Ustavni sud i strane sudije također nisu nešto o čemu se pregovara. Da bi se o tome pregovaralo, mora se ući u sveobuhvatnu reformu sistema. To što nam se odluke sudova ne sviđaju, ne znači da se one ne moraju provoditi, ali ne možete ih direktno rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta”, jasan je bio Komšić.

Pozvao je Dodika da se vrate uobičajenim poslovima i aktivnostima, te donošenju odluka koje su im u opisu poslova.

BiH se sigurno neće raspasti niti doći u priliku u kojoj je bila kad je velika sila udarila na nju i pokušala da je rasturi. Nije tad uspjelo i neće nikad jer je to volja većine građana BiH“, poručio je Komšić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj