NAKON SAMITA U MOSKVI I BERLINU: Počinje prvi krug političkih pregovora o Libiji u Ženevi!

Ujedinjeni narodi su priopćili da će prvi krug političkih pregovora o Libiji biti održan u srijedu u Ženevi.

Slikovni rezultat za geneve libya talks

Nakon što je Parlament međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije priopćio da neće sudjelovati na političkim pregovorima s izaslanstvom nelegitimnih snaga koje na istoku Libije predvodi umirovljeni general Khalifa Haftar, UN je u utorak objavio novo priopćenje.

Naveli su da je planirano da u zgradi UN-a u Ženevi počne prvi krug političkih pregovora o Libiji, prenosi Anadolija. Pregovori će biti održani pod pokroviteljstvom najveće svjetske organizacije, a njihov domaćin će biti izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salame.

Predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Fayez al-Sarraj je kazao da su pregovori u Ženevi “dug proces koji se nastavlja”.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine, kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar Gaddafi, koji je potom ubijen. Snage predvođene Haftarom su u travnju prošle godine pokrenule napad na Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva. Do sada je poginulo više od 1.000 civila.

Bezuspješni pregovori u Moskvi

U Moskvi su 14. siječnja održani mirovni pregovori, koji su okončani bezuspješno, jer je Haftar napustio pregovore. Pet dana kasnije u Berlinu je održana nova mirovna konferencija, na kojoj je zaključeno da je u Libiji isključivo moguće mirno rješenje krize.

Formirana je i zajednička vojna komisija, koja bi trebala nastaviti mirovne pregovore u Ženevi. Haftarove snage su i nakon te konferencije nastavile s napadima na Tripoli.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj