NASA OTKRIVA: Mars je iznenađujuće živahna planeta

Mars izvana može izgledati suho i prašno, ali ima iznenađujuće živopisan život u unutrašnjosti, pokazuju nova saznanja NASA-ine misije svemirske agencije InSight.

Slikovni rezultat za MARS PLANET

Lander InSight, koji se spustio na crvenu planetu prije 15 mjeseci, otkrio je puno seizmičke aktivnosti, neočekivano jakog lokalnog magnetskog polja i oko 10.000 vrtloga koji su se nadvijali preko površine Marsa.

Otkriće objavljeno u ponedjeljak u časopisu Nature Geoscience and Nature Communications pomoći će naučnicima da otkriju tajne unutrašnjosti Marsa i razumiju zašto on izgleda tako različito od Zemlje.

“Ono što nam ovi rezultati zaista pokazuju jest da je Mars danas aktivna planeta”, kaže Bruce Banerdt , šef misije sa sjedištem u Kaliforniji.

InSight je smješten u krateru širokom 30 metara na vulkanskoj visoravni u kojem su tvari na površini planete stare 3,7 milijardi do svega 2,5 milijuna godina.

Otprilike 2500 kilometara udaljeno je vulkansko područje puno dokaza o protoku lave i znakovima da je tekuća voda jednom isplivala na površinu.

“Sve što je bilo aktivno zadnjih nekoliko miliona godina može biti aktivno danas, posebno u dubini,” kaže Banerdt.

Lander ima seizmometar koji mjeri zemljotrese u gornjim slojevima Marsa i opremljen je senzorima za temperaturu, vjetar i magnetski pritisak.

Uređaj je zabilježio 174 zemljotresa do 30. rujna, uključujući više od 20 jačine 3 do 4.

Ti se zemljotresi ne osjećaju nužno kao potresi iste veličine na Zemlji, jer su bili na većoj dubini od onih koji se obično događaju na Zemlji. Ali ako stojite na pravom mjestu, osjetite ih, kaže zamjenica šefa misije Suzanne Smrekar .

Tektonske aktivnosti na Marsu uzrokovane su deformacijom i pucanjem gornjih slojeva planete kao rezultat hlađenja i skupljanja unutrašnjosti planete.

Veliki zemljotresi na Marsu rjeđi su nego što su naučnici očekivali, a moćnijih nije bilo.

Na Marsu smo u istoj situaciji u kojoj su geofizičari na Zemlji bili početkom 1900-ih, kaže Banerdt, dodajući da naučnici trenutno imaju mnogo više informacija nego zaključaka.

Spruce kaže da još uvijek nema direktnih dokaza da magma postoji u dubinama Marsa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj