RAZMOTRIT ĆU VRAĆANJE AMBASADE U TEL AVIV! Sanders nazvao Netanyahua ‘reakcionarskim rasistom’

Potencijalni američki predsjednički kandidat Demokratske partije Bernie Sanders nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua reakcionarnim rasistom.

Senator iz Vermounta Sanders je tokom predizborne debate za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata izjavio kako bi u slučaju da postane predsjednik SAD-a razmotrio ideju vraćanja američke ambasade iz Jerusalema u Tel Aviv.

Ističući kako SAD na Bliskom istoku nužno trebaju voditi politiku zaštite Izraela, Sanders je kazao da se patnja palestinskog naroda ne može ignorirati.

“Ja sam veoma ponosan što sam Jevrej. Nekoliko mjeseci sam i živio u Izraelu. Međutim, trenutno sam uvjeren, nažalost i tragično da u Izraelu imate reakcionarnog rasistu Bibija Netanyahua koji vodi tu zemlju“, kazao je Sanders.

Sanders je također kazao da američka politika treba biti dalekosežnija i doprijeti i do Palestinaca kako bi ujedinjavala narode.

Krajem 2017. godine američki predsjednik Donald Tramp unilateralno je priznao Jerusalem glavnim gradom Izraela, a u maju 2018. godine i preselio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] Na konferenciji koju je održao Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC), a kojoj prisustvuje i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, Danny Danon je dao primjedbu koja bi se mogla tumačiti kao izraelsko uplitanje u izborni proces u Sjedinjenim Državama reagujući na to što je Sanders nedavno premijera Izraela Benjamina Netanyahua nazvao “ reakcionarskim rasistom. “ […]

Komentiraj