EU I BRITANIJA POČELI PREGOVORE! Brisel ne želi ‘Singapur na Temzi’ koji će snižavati standarde

Glavni pregovarač Evropske unije za pregovore s Velikom Britanijom Michel Barnier poručio je u četvrtak da će se Unija držati političke deklaracije koju su obje strane potpisale, nakon što je britanska vlada objavila svoje prilično prijeteće pregovaračko stajalište.

“Mi ćemo se držati svih obaveza iz političke deklaracije. Želimo ambiciozno i pravedno partnerstvo s Velikom Britanijom”, poručio je on preko Twittera, prenosi Hina.

Dodao je da je britansko pregovaračko stajalište primljeno na znanje te da će dvije strane razgovarati o svojim pregovaračkim pozicijama u ponedjeljak, kada počnu pregovori o budućim odnosima.

Britanska vlada je u svom pregovaračkom stajalištu rekla da se ne želi obavezati na usklađivanje s evropskim standardima i propisima, ne želi nadležnost Suda EU-a u slučaju spora i postavlja rok do juna, do kada treba imati barem obrise sporazuma.

Zajedno sa sporazumom o razdruživanju, donesena je i politička deklaracija u kojoj se opisuje okvir za buduće odnose.

Jedna od glavnih tačaka spora u pregovorima o budućim odnosima bez sumnje će biti zahtjev EU-a da Velika Britanija nastavi dugoročno poštovati pravila Unije u području državnih podrški, okoliša, radnog prava, oporezivanja, a zauzvrat bi London imao pristup evropskom tržištu bez carina i bez kvota.

“Vlada neće pregovarati ni o kakvim rješenjima po kojima Velika Britanija ne bi imala kontrolu nad donošenjem vlastitih zakona i nad vlastitim političkim životom”, ističe britanska vlada u svom pregovaračkom stajalištu.

Britanska vlada, također, u tom dokumentu naglašava da do juna treba imati “obrise budućeg sporazuma”, a da do septembra mora biti ispregovaran.

U suprotnom je spremna napustiti pregovore i trgovati s EU-om po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što znači, između ostalog, i uvođenja carina i niza drugih barijera u trgovinskoj razmjeni.

Moguće produženje prelaznog razdoblja

Britanska vlada je, također, ponovila svoje ranije stajalište da neće tražiti produženje prelaznog razdoblja, što znači da bi u slučaju da se do kraja godine ne dogovori nekakav sporazum došlo do trenutačnog kidanja svih veza koje su stvarane tokom britanskog članstva u Uniji.

Velika Britanija je napustila EU 31. januara, a u sporazumu o razdruživanju dogovoreno je prelazno razdoblje do kraja ove godine, u kojem London nastavlja poštovati sva pravila EU-a.

Sporazum o razdruživanju, također, predviđa mogućnost produženje prelaznog razdoblja na još dvije godine, ali premijer Boris Johnson je u nekoliko navrata odbacio takvu mogućnost.

Rok za dogovor o eventualnom produljenju je juli ove godine.

Johnson je više puta rekao da s EU-om želi sklopiti bazični sporazum o trgovini poput onoga koji je Unija zaključila s Kanadom, koji bi Velikoj Britaniji omogućio autonomiju u ekonomskim i trgovinskim pitanjima.

Unija ne želi ‘Singapur na Temzi’

Međutim, Barnier kaže da je to neizvedivo, zbog geografske blizine, jer je “udaljenost između Velike Britanije i EU-a 33 kilometra, a između EU-a i Kanade 5.000 kilometara”.

U Uniji ističu da ne žele u svojoj neposrednoj blizini imati neku vrstu “Singapura na Temzi”, koji bi mogao snižavanjem standarda postati nelojalan konkurent.

Na pitanje novinara nastavlja li Evropska komisija pripreme za mogućnost da se pregovori o budućim odnosima završe bez dogovora, glasnogovornica Dana Spinant je rekla da je Unija spremna i za tu mogućnost, ali da nastavlja s pripremama za pozitivan ishod pregovora.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj