HAOTIČNA SITUACIJA U IDLIBU! Prema posljednjim informacijama poginula 22 turska vojnika, Turska demantira da je gađala ruske avione!

Navodi da su turske snage u Idlibu gađale ruske vojne avione  na tom području odbačeni su kao neutemeljeni, prenosi agencija Anadolija, pozivajući se na potvrdu svog izvora. Pojedine ruske medijske kuće iznijele su tvrdnje da je “turska vojska pucala na ruske avione u Idlibu”.

Nismo gađali ruske avione

Reuters prenosi da je tu informaciju emitirao ruski Kanal 24 u izvještaju iz Idliba, gotovo istodobno kada su pobunjenički i turski izvori objavili da su pobunjenici koje podržava Turska zauzeli grad Nayrab u pokrajini Idlib. “Sirijski i ruski borbeni avioni  doslovno spašavaju živote sirijskim vojnicima”, navodi se u dramatičnom izvještaju Kanala 24.

U izvještaju se tvrdi da ruski i sirijski avioni  bez prestanka zaustavljaju napad za napadom pobunjenika te kako je let iznad Idliba vrlo opasan jer turski specijalci aktivno koriste ručne protuzračne raketne sisteme. Reuters prenosi da se u izvještaju Kanala 24 kaže kako su zbog toga sirijski i ruski borbeni avioni prisiljeni nakon granatiranja pobunjeničkih pozicija uzvratiti i na protuzračne udare turskih specijalaca.

Ruska je državna televizija izvijestila ranije da su turski specijalci napadom iz ručnih raketnih lansera pokušali oboriti ruske i sirijske vojne zrakoplove iznad Idliba.

Ipak, izvori iz turskog Ministarstva odbrane su za Anadoliju kazali da takve tvrdnje nisu tačne. Isti izvori su naveli da nisu istinite tvrdnje da su Turske oružane snage koje se nalaze u zoni deeskalacije Idliba kako bi pomogli uspostavi primirja, gađale ruske vojne avione.

Nakon toga pojavili su se izvještaji, kako su na desetine turskih vojnika stradale u uzvratnim napadima sirijskih i ruskih snaga.

Erdogan ranije potvrdio smrt tri vojnika

Ranije danas naciji obratio i turski predsjednik Redžep Tayip Erdogan, navodeći kako su u Idlibu danas smrtno stradala tri turska vojnika.

“Tri naša vojnika poginula su u Idlibu, ali su se snage režima [predsjednika Sirije Bashara al-Assada] suočile s većim gubicima. Borba u Idlibu bit će nastavljena”, rekao je on u govoru koji je prenosio NTV.

Ocijenio je da se situacija u Idlibu “kreće u pozitivnom smjeru za Tursku”, prenosi Tanjug, pozivajući se na turske medije i rusku agenciju TASS.

“Nastavit ćemo razgovore s Rusijom, ali želimo naglasiti da je naše prisustvo u Idlibu zasnovano na sporazumu iz Adane [sa Sirijom]”, dodao je Erdogan i istakao da Turska “ne želi vidjeti teroriste u regiji”.

Nedostupan Twitter, prema posljednjem izvještaju poginulo 22 vojnika

Međutim, po svemu sudeći desio se masivni napad na turske snage u Idlibu, budući da je medijima potvrđeno kako je Twitter postao nedostupan od 23:30. po lokalnom vremenu za korisnike nacionalnog pružatelja usluga Turk Telekom nakon navodnog napada na turske trupe u Idlibu.

Potvrdu o napadu dao je guverner pokrajine Hatay Rahmi Doğan kazavši da je ‘u zračnom napadu prorežimskih snaga poginulo 22 turskih vojnika’. Prema njegovim riječima primljeni su i ranjeni vojnici, koji su transportovani do turskih bolnica preko graničnog prijelaza Cilvegözü.

Doğan je naglasio da u bolnicama nema potrebe za krvlju za ranjene. “Poduzete su sve mjere opreza. Sve naše zdravstveno osoblje dežura. Poduzimamo potrebne intervencije za naše povrijeđene ljude”, kazao je on.

Drugi mediji izlaze sa još većim brojem poginulih. Oko 34 turska vojnika poginula su u zračnim napadima na sirijsku pokrajinu Idlib, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare.

(Global CIR/AA)

  1. […] HAOTIČNA SITUACIJA U IDLIBU! Prema posljednjim informacijama poginula 22 turska vojnika, Turska de… […]

Komentiraj