Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas će u Predsjedništvu BiH biti upriličen svečani prijem

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, danas će u Predsjedništvu BiH biti upriličen svečani prijem. Domaćini prijema su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Slikovni rezultat za prijem predsjedništvo bih globalcir.com

Početak prijema zakazan je za 18 sati, a prisustvovati će mu brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH, članovi diplomatskog kora i brojne druge zvanice.

S obzirom da ove godine 1. mart pada u nedjelju, a imajući u vidu značaj ovog državnog praznika, Vlada FBiH donijela je Odluka o proglašenju 2. marta/ožujka 2020. godine neradnim danom u Federaciji BiH.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 1. marta svake godine. Punoljetni građani tadašnje SRBiH glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Referendumsko pitanje je glasilo:

“Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Na referendum je izašlo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od tog broja njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska zajednica 6. aprila 1992. godine priznala je BiH kao nezavisnu i suverenu državu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj