SVEČANI PRIJEM U PREDSJEDNIŠTVU BiH POVODOM DANA NEZAVISNOSTI! Džaferović: Građani su prije 28 godina rekli DA slobodi i NE nestanku BiH!

Večeras je u zgradi Predsjedništva BiH održan svečani prijem povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U svom obraćanju velikom broju zvanica, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je “da se s ponosom prisjećamo Prvog marta kao dana stjecanja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine”.

– Prisjećamo se dana kada su građani Bosne i Hercegovine koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma izrazili svoju građansku volju za suverenom i nezavisnom državom Bosnom i Hercegovinom, te time stvorili preduslove za njeno međunarodno priznanje. U periodu koji je nakon toga uslijedio, Bosna i Hercegovina je pokazala i po ko zna koji put u njenoj historiji dokazala svoju neuništivost. Oni koji je vole, njeni građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njen međunarodno-pravni subjektivitet, i u tome su uspjeli – kazao je Komšić.

Naglasio je da niko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za što su se zalagali.

– A zalagali smo se za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima, i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve. Takvu državu željela je i sada želi velika većina građana Bosne i Hercegovine. Mi danas ipak moramo na jedan zreo način da se suprotstavimo svim pokušajima podjela koje se nameću, bile one političke, stranačke ili ideološke. Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za nezavisnost države Bosne i Hercegovine, ili se nezavisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka, tim mojim sugrađanima jeste iskrena, kratka i jasna. Ovo je i vaša zemlja. Niko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih onda barem radi djece koja dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag, te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih. U tome možemo uspjeti tek jedino ako se kao odgovorni ljudi klonimo izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se klonimo bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona i podrivanja institucija koje su naše, državne, i moraju biti na usluzi svima, podjednako – istakao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je poručio da je lako rušiti povjerenje i institucije, ali da to predstavlja čin bezumlja koje uvijek za sobom vuče i tragične posljedice.

– Ja se i nakon svega još uvijek pomalo nadam da je sve ono čemu smo mogli svjedočiti proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, da je sve to ipak samo jedna loša gluma, jedan loš odabir metoda u političkom djelovanju, jer vjerujem da ratoboran čovjek u uslovima mira nasrće prije svega na samog sebe. Zato umjesto rušenja i prijepora, neka izgaranje za mir i prosperitet bude glavni izazov i ono u čemu ćemo se takmičiti. Pred nama kao građanima, društvom i državom stoji ispunjavanje brojnih uslova kako bi se približili jednom sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u našim vanjskopolitičkim prioritetima. Međutim, trebamo znati da niko izvan ove naše zajedničke zemlje, od toga nema veći interes i korist od nas koji ovdje dijelimo isto podneblje. Nećemo u svijetu pronaći veće prijatelje ako ih ne pronađemo među nama samima, ali ja vjerujem da to možemo. Na kraju, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo da budemo jedna obična normalna, mirna, i sigurna zemlja. Svim građanima čestitam 1.mart Dan nezavisnosti države Bosne i Hercegovine- kazao je na kraju obraćanja Komšić.

Džaferović: Građani su prije 28 godina rekli NE nestanku BiH

Prvi mart, istakao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, je jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine. Dodao je da nikada ne treba zaboraviti da su dvotrećinskom većinom građani prije 28 godina odabrali put nezavisnosti.

-U vremenima crnih oblaka koji su se nadvili nad BiH, tamnih sila koje su udarile na BiH koje su htjele da je unište, građani su 29. februara i 1. marta 1992. godine izašli na referendum i u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim pravnim aktima, dvotrećinskom većinom kazali DA nezavisnosti, DA slobodi, NE jarmu, NE ropstvu i NE nestanku BiH. Ne događa se tako često u historiji zemalja takvo što, i ova odluka je epohalna stvar, i zato to nikada ne smijemo zaboraviti- poručio je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je večeras zajedno sa predsjedavajućim Željkom Komšićem bio domaćin prijema povodom Dana nezavisnosti BiH, poslao je značajnu poruku trećem članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Dodik je, očekivano, bio odsutan.

“Nikada se BiH neće raspasti. Dodik treba da poštuje zemlju u kojoj se rodio i ne treba vrijeđati ljude. U vremenima tamnih sila koji su željeli uništiti BiH, građani su se izjasnili za nezavisnost i slobodu. To se ne dogadja često u državama”, kazao je Džaferović.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je večeras novinarima u Sarajevu da su posljednji potezi koje povlači njegov kolega iz Predsjedništva Milorad Dodik potpuno iracionalni.

– To nije u interesu niti entiteta za koji tvrdi da predstavlja, niti naroda kojeg tvrdi da predstavlja. To što radi je protiv cijele BiH i svih njenih građana. Nama treba mir, nama treba stabilnost, nama treba ekonomski razvoj, a ovo što on radi vodi nas u haos koji nikome ne odgovara. Može se truditi koliko god hoće, ali nikada neće uspjeti u svojim nakanama – istakao je Džaferović.

Poručio je da je ovo ponosna zemlja na koju su kidisali mnogo veći igrači od Dodika, pa su polomili zube.

– Dodik je mnogo slabiji od njih, bolje je da ne lomi zube, trebat će mu. Mi svi treba da se okrenemo konstruktivnom razvoju zemlje – naglasio je Džaferović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj