TRAMP PRODUŽIO SANKCIJE RUSIJI! Pompeo: Rusija mora okončati okupaciju Krima

Sjedinjene Američke Države nisu i nikada neće priznati ruski suverenitet nad Krimom i zato pozivamo Rusiju da okonča okupaciju nad tim poluostrvom, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Slikovni rezultat za crimea pompeo

Kao što se naglašava u našoj ‘Krimskoj deklaraciji’ usvojenoj u julu 2018. godine, Vašington ne priznaje i nikada neće priznati ruske pretenzije na suverenitet nad ovim poluostrvom. Pozivamo Rusiju da okonča okupaciju Krima”, izjavio je američki zvaničnik.

Prethodno je američki predsjednik Donald Tramp na još godinu dana produžio sankcije Rusiji, uvedene zbog situacije na Krimu u martu 2014. godine.

Po njegovim riječima, djelovanje i politika Rusije, uključujući aneksiju Krima i primjenu vojne sile u Ukrajini, i dalje predstavljaju ekstremnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD-a.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj