BERNIJEVO ‘BESPLATNO ZDRAVSTVO ZA SVE’ UNIJELO NERVOZU! Zbog čega se Trampov izborni štab plaši korona virusa?!

Američki predsjednik Donald Tramp ima mnogo toga da kaže na sve teme, ali evidentno je da se vrlo oprezno izjašnjava o širenju smrtonosnog tipa korona virusa u svijetu.

Slikovni rezultat za BERNIE TRUMP FIGHT

Saradnici kažu da Trampov oprezan pristup temi korona virusa predstavlja dio njegove političke strategije da bi se izbjeglo uznemirenje na berzi ili eventualno optuživanje Kine da ne upravlja dovoljno dobro situacijom, u jeku trgovinskih pregovora sa tom zemljom, ali iza svega se može kriti i mnogo značajniji razlog za samog predsjednika SAD-a, a to su izbori.

Ipak, visoki dužnosnik Bijele kuće optužio je u petak američke medije da pojačano objavljuju negativna izvješća o korona virusu kako bi nanijeli štetu predsjedniku Donaldu Trampu. “Razlog zbog kojeg danas ta tema privlači toliko pažnje je zbog toga da se našteti predsjedniku, to je jedini razlog”, rekao je šef osoblja Bijele kuće Mick Mulvaney na konzervativnom političkom forumu. Kako bi se stabiliziralo tržište dionica, savjetovao je ljudima da “ne gledaju televiziju sljedeća 24 sata”.

Mulvaney je ranije već osudio medije zbog negativnog pisanja o predsjedniku tokom istrage o njegovu opozivu i suđenja. Šef osoblja Bijele kuće i direktor Ureda za upravljanje i proračun također je rekao kako postoji mogućnost poremećaja u prometu i radu škola. Bijela kuća je pod pritiskom opozicionih demokrata oko upravljanja krizom s korona virusom, uključujući i pripremljenost na nju te ranije planirano smanjenje proračuna za zdravstvo.

Upravo bi ovo posljednje mogao biti osnovni razlog Trampove opreznosti, ali i nervoze članova Trampove predsjedničke kampanje ili rukovodstva demokrata, budući da se kao glavni potencijalni protukandidat Trampu na predsjedničkim izborima u novembru ove godine nametnuo demokratski socijalista Bernie Sanders, koji obećava besplatnu medicinsku njegu za sve stanovnike SAD-a i borbu protiv farmaceutskih lobija, koji koriste javni novac , dakle, novac poreznih obveznika za istraživanja i stvaranje novih lijekova, ali ih onda ponovo građanima skupo prodaju i bilježe višestruke profite koje pospremaju na privatne račune.

Takvi lobiji trljaju ruke i najavljuju testiranja vakcine protiv korona virusa, koja sigurno neće biti besplatna, ukoliko Tramp ostane na čelu Bijele kuće. Sve veća panika i strah od pandemije globalnih razmjera, vjerovatno će utjecati i na birače kada budu birali novog američkog predsjednika, jer to nije izbor samo između dvije osobe, već između dvije dijametralno različite politike, odnosno, između politike koja obećava da će bezuslovno ponuditi njima i njihovoj djeci besplatno obrazovanje i medicinsku zaštitu, i one koja će im ta ljudska prava skupo naplatiti.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj