IRAN PREKINUO RAD PARLAMENTA ZBOG KORONA VIRUSA! Pompeo: SAD ponudile pomoć Iranu u ‘bavljenju korona virusom’

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u petak da su Sjedinjene Države ponudile pomoć Iranu u bavljenju korona virusom, dok su u epidemiji u toj državi navodno preminule 34 osobe. Pompeo je izrazio sumnju u spremnost Teherana da dijeli informacije.

Ponudili smo pomoć Islamskoj Republici. Njihova zdravstvena infrtastruktura nije snažna i do danas Iran nije pokazao spremnost da dijeli informacije, veoma sam zabrinut zbog toga – izjavio je Pompeo tokom svjedočenja u senatskoj komisiji za vanjsku politiku.

Iran jedina je zemlja iz regije Zaliva koja je prijavila smrtne slučajeve od korona virusa, koji se proširio iz Kine. Ljudi su također zaraženi u Kuvajtu, Bahreinu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanu.

Teheran je također otkazao džume u prijestonicama 23 od 31  pokrajine zbog epidemije, uključujući one u Teheranu i gradovima Qom i Mashhad, prenosi Reuters.

Obustavljen rad parlamenta

Iranski parlament odlučio je da prekine s radom zbog epidemije korona virusa. Odluka je uslijedila nakon što su brojni iranski zvaničnici, među kojima su i poslanici, zaraženi tim virusom.

Odluku o suspenziji rada parlamenta objavio je glasnogovornik iranskog zakonodavnog tijela u petak dok se epidemija korona virusa širi tom zemljom.

Nikakav vremenski okvir za prekid rada parlamenta nije objavljen, a zakonodavno tijelo će ostati zatvoreno do daljnjeg. Smrtonosni virus nije poštedio vodeće zvaničnike, među kojima su iranska potpredsjednica, poslanici i zamjenik ministra zdravstva, Iraj Harirchi, koji je predvodio radnu grupu za borbu protiv širenja epidemije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj