JUTROS OBAVILI TELEFONSKI RAZGOVOR! Putin i Erdogan bi se sljedeće sedmice mogli sastati u Moskvi

 Ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan mogli bi se sastati sljedeće sedmice u Moskvi dok rastu napetosti u Siriji, objavio je Kremlj u petak.

Slikovni rezultat za erdogan putin meeting in moscow

Priprema se mogući sastanak na najvišoj razini u Moskvi 5. ili 6. marta”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenose ruske novinske agencije.

Erdogan i Putin jutros su telefonski razgovarali te izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog stanja u Idlibu, prema prethodnom priopćenju Kremlja.

Fahrettin Altun, šef Ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću, izjavio je da je tema razgovora dvojice predsjednika bio jučerašnji napad sirijskih snaga na turske vojnike u Idlibu.

Naš predsjednik je otvoreno i jasno kazao da će se Turska osvetiti za pale šehide. U momentima kada se direktno izvodi napad na našu zemlju, svi elementi režimskih snaga predstavljaju legitimnu metu za Tursku i naći će se pod paljbom. Također, naš predsjednik je poručio da bi se sirijski režim morao pridržavati sporazuma iz Sočija – kazao je Altun u obraćanju novinarima.

Istakao je kako je Turska nakon ovog podlog napada na njene vojnike još odlučnija i spremnija.

Predsjednik je jasno kazao da ovakvi napadi Tursku nisu odvratili od njenog dosadašnjeg stava u vezi sa Idlibom. Naprotiv, ovo nas je učinilo još odlučnijima. Erdogan je tokom razgovora također naglasio da strane sporazuma iz Astane i međunarodna zajednica trebaju izvršiti svoje preuzete obaveze – kazao je Altun te dodao:

Turski predsjednik je također podsjetio i na odgovornost Rusije da zaustavi režim u skladu s članom 3. sporazuma iz Sočija. Važno pitanje koje je odlučeno na ovom sastanku je odluka da dvojica lidera što prije održe direktni sastanak – rekao je Altun.

U sinoćnjem napadu kojeg su snage SAA na tursku vojsku u Idlibu poginula su 33 turska vojnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj