NAKON VANREDNOG SASTANKA: NATO poziva Rusiju i Siriju da zaustave ofanzivu na Idlib

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u petak Rusiju i Siriju da zaustave svoju ofanzivu na Idlib te je istaknuo da je vojni savez solidaran sa svojom članicom Turskom koja je u zračnom napadu sirijskih snaga izgubila 33 vojnika.

Slikovni rezultat za nato meeting turkey

Sirijska vojska uz pomoć ruskih zračnih snaga pokušava osvojiti sjeverozapadnu regiju Idlib, posljednje uporište pobunjenika u devet godina dugom ratu. Pobunjenici imaju podršku Turske.

“Saveznici osuđuju nastavak neselektivnih zračnih napada sirijskog režima i Rusije u Idlibu”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon izvanrednog susreta veleposlanika NATO-a u Bruxellesu koji je zatražila Turska.

“Pozivam ih da zaustave svoju ofanzivu, poštuju međunarodno pravo i podrže napore Ujedinjenih naroda prema mirnom rješenju”, dodao je Stoltenberg, pozvavši na povratak na primirje iz 2018. kako bi se Idlibu pružila humanitarna pomoć.

Turska je u petak zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji.

Prema Članku 4, svaka članica može u bilo kojemu trenutku zatražiti konzultacije ako smatra da je “ugrožen njezin teritorijalni integritet, politička neovisnost ili sigurnost”.

Saveznici su ponudili „svoje najdublje saučešće“ Turskoj i izrazili solidarnost, ali nisu uspjeli da poduzmu bilo kakve praktične mjere nakon hitnog sastanka u petak.

Ostale članice bloka već podržavaju Tursku, „uključujući i povećanje njenih kapaciteta vazdušne odbrane, što pomaže Turskoj da se zaštiti od prijetnji raketnim napadima iz Sirije“ i provođenjem izviđačkih avionskih patrola, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar Jens Stoltenberg.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj