NAORUŽANI KRSTAREĆIM RAKETAMA: Ruski ratni brodovi krenuli ka Siriji

Rusija je poslala dva ratna broda opremljena krstarećim raketama “kalibar” prema sirijskoj obali u Sredozemnom moru, javio je Interfaks pozivajući se na rusku Crnomorsku flotu. Slanje brodova uslijedilo je u vrijeme kada rastu tenzije između Rusije, Turske i Sirije povodom sukoba u sirijskoj provinciji Idlib.

Slikovni rezultat za Ruski ratni brodovi u jeku tenzija s Turskom krenuli ka Siriji

Turska će ubuduće posmatrati sve elemente sirijskih državnih snaga kao neprijateljske mete, saopćio je glasnogovornik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja Omer Celik. On je dodao da politika Turske prema migracijama ostaje neizmijenjena, ali da Ankara više neće zadržavati priliv sirijskih izbjeglica u Evropu, prenio je TASS.

Turska vojska koja se jučer našla pod vatrom sirijskih trupa bila je među militantima koji su napredovali, saopćeno je danas iz ruskog ministarstva odbrane. “Turska vojska koja je bila u borbenim formacijama terorističkih jedinica našla se pod vatrom sirijskih trupa nedaleko od nenaseljene zajednice Behun 27. februara”, navodi se u saopćenju.

Ruski ratni avioni nisu učestvovali u tom napadu te je Moskva učinila sve što je mogla kad je dobila informaciju da su na terenu i Turci, dodaje ministarstvo.  To je uključivalo osiguravanje da sirijske snage zaustave artiljerijski napad kako bi Turska mogla evakuirati svoje povrijeđene i ubijene vojnike.

U saopćenju se dodaje da su militanti iz grupe “Hajat tahrir el šam” pokušali da pokrenu veliku ofanzivu u Idlibu.

Situacija u Idlibu eskalirala je početkom februara nakon što su vojske Rusije i Turske još jednom pokušale da uvedu prekid vatre, ali su teroristi pojačali napade.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj