NATO OSUDIO NAPAD SIRIJSKIH SNAGA NA TURSKU VOJSKU! UN: Raste rizik od eskalacije u Siriji!

Ako se ništa ne poduzme, rizik od eskalacije “rast će iz sata u sat” na sjeveroistoku Sirije, gdje je u četvrtak, tvrdi Ankara, najmanje 33 turskih vojnika poginulo u zračnim udarima sirijskih vlasti i njenih saveznika, upozorio je glasnogovornik Ujedinjenih nacija.

Generalni sekretar (Antonio Guterres) ponavlja svoj poziv na trenutni prekid vatre i izražava svoju krajnju zabrinutost zbog posljedica koje vojna eskalacija može imati za civilno stanovništvo” u pokrajini Idlibu, rekao je u saopćenju Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a. “Izostane li brza reakcija, rizik od eskalacije rast će iz sata u sat“, dodao je, prenosi Hina. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je “nasumične zračne udare sirijskog režima i njegovog ruskog saveznika” u pokrajini Idlib a Sjedinjene Američke Države su pozvale Siriju i Rusiju da zaustave svoju “gnusnu ofanzivu”.

Osuda NATO-a i SAD-a

Stoltenberg je u četvrtak navečer razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, čija je zemlja članica NATO-a, rekla je glasnogovornica Sjevernoatlantskog saveza.

“Stoltenberg je osudio nastavak nasumičnih zračnih udara sirijskog režima i njegovog ruskog saveznika u pokrajini Idlibu i pozvao ih da zaustave svoju ofanzivu, da poštuju međunarodno pravo i podrže napore UN-a za mirno rješenje”, rekla je glasnogovornica Oana Lungescu.

“Pozvao je sve strane na deeskalaciju te opasne situacije i da poduzmu sve kako se ne bi dodatno pogoršala užasna humanitarna situacija na tom području”, dodala je.

“Podržavamo Tursku, našeg partnera u NATO-u, i nastavljamo pozivati na trenutni prekid te gnusne ofanzive Assadova režima, Rusije i snaga koje podržava Iran”, navodi se u saopćenju američkog State Departmenta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj