SEDAM DANA PRIJE PARLAMENTARNIH IZBORA: Izrael odobrio izgradnju 1.800 novih stanova na Zapadnoj obali

Izraelske vlasti odobrile su izgradnju gotovo 1.800 novih stanova u naseljima na Zapadnoj obali, okupiranoj palestinskoj teritoriji, manje od sedam dana prije parlamentarnih izbora odlučujućih za političku budućnost premijera Benjamina Netanyahua, javlja AFP.

Slikovni rezultat za izrael na zapadnoj obali globalcir.com

“Vrhovno vijeće za planiranje civilne uprave Judeje i Samarije odobrilo je izgradnju oko 1.800 stambenih jedinica”, objavilo je izraelsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Radi se, između ostalog, o 620 stanova u naselju Eli i 534 u Shilo-Shvut Rachel, na Zapadnoj obali.

Ministar odbrane Naftali Bennett, šef liste Yamina (radikalna desnica) na izborima u ponedjeljak, rekao je kako će Izrael tako nastaviti i u budućnosti.

Nepotrebni stanovi zbog glasova

“Nećemo čekati, djelujemo. Nećemo Arapima dati ni centimetra izraelske zemlje, ali zato treba graditi stanove”, izjavio je Bennett, član privremene vlade premijera Benjamina Netanyahua, koji se, uoči izbora, dodvorava desničarskim biračima.

“Ta odluka jača izraelsko prisustvo u Judeji i Samariji, i to nas veseli. U ponedjeljak ćemo glasati i čekat ćemo da izabrana vlada nastavi graditi naselja kao što je to danas slučaj”, kazao je David Elhayani, predsjednik Vijeća Yesha, glavne organizacije koja predstavlja doseljenike na Zapadnoj obali.

U borbi za glasove doseljenika, Bennett i Netanhu guraju Izrael u ulaganja u hiljade nepotrebnih stanova u jevrejskim naseljima, upozorila je izraelska nevladina organizacija protiv naseljavanja Mir sada.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj