VAŽAN KORAK KA TRAJNOM MIRU! Tramp: Potpisujemo sporazum sa Talibanima, želimo da vratimo naše trupe kući!

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da ima namjeru da povuče američku vojsku iz Afganistana u okviru planova o potpisivanju sporazuma sa Talibanima. Kako se očekuje, dokument će biti potpisan u subotu, 29. feburara u Dohi.

„Ako Talibani i vlada Afganistana ispune svoje obaveze, bit će otvoren put ka okončanju rata u Afganistanu i vraćanju naše vojske kući. Te obaveze predstavljaju važan korak ka trajnom miru u novom Afganistanu, slobodnom od Al Kaide, DAIŠ-a, i drugih terorističkih organizacija, koje će stremiti da nam nanesu štetu. Na kraju će narod Afganistana morati da odluči kako će dalje živjeti. Zbog toga pozivamo Afganistance da iskoriste tu mogućnost za postizanje mira i izgrade novu budućnost za svoju zemlju“, navodi se u Trampovom saopštenju.

Prema njegovim riječima, kada se kandidovao za predsjednika, obećao je Amerikancima da će povući američke trupe kući i da će se potruditi da okonča rat. „Postižemo značajan napredak u ispunjavanju tog obećanja“, precizirao je američki predsjednik.

On je podsjetio da su američki vojnici prije skoro 19 godina otišli u Afganistan da iskorene teroriste. Prema mišljenju Trampa, „za to vrijeme su SAD ostvarile veliki napredak u Afganistanu, ali je to skupo koštalo njihove hrabre vojnike i Afganistance“.

Američki predsjednik je najavio da će državni sekretar SAD Majk Pompeo prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma sa radikalnim pokretom „Talibani“ u Dohi, dok će ministar odbrane SAD Mark Esper objaviti zajedničku deklaraciju sa vladom Afganistana.

Treba napomenuti da rat u Afganistanu traje skoro 20 godina i da je strane vojne kontingente činilo oko 120.000 ljudi, a da se danas na teritoriji Afganistana nalazi svega 8.000 vojnika NATO-a.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj