DOK SE KIJEV ‘BORI’ DA DOBIJE MILIJARDE DOLARA KREDITA MMF-a! Ukrajinski premijer opet podnio ostavku!

Ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk podnio je ostavku drugi put nakon izvještaja da mu predsjednik Volodimir Zelenski priprema smjenu s funkcije, izvijestio je ukrajinski medij NV u petak navečer. Hončaruk je odbio dati komentar, javlja Reuters.

Slikovni rezultat za Oleksij Hončaruk

Zelenski je u srijedu sazvao posebnu sjednicu parlamenta, za koju ukrajinski mediji navode da bi mogla uključivati rasprave o promjenama u strukturi vlade.

Smjena Hončaruka došla bi u vrijeme kada je povjerenje u vladu Zelenskog u znatnom padu. Bivši glumac i komičar ostvario je prošle godine veliku pobjedu na izborima obećavši da će okončati rat na Donbasu i boriti se protiv korupcije.

Zamjenik premijera Denis Šmigal mogao bi postati vršilac dužnosti premijera dok se trajna zamjena ne pronađe, piše NV.

Hončaruk je prošle sedmice negirao da je podnio ostavku ili da je razgovarao o svom odlasku sa Zelenskim, ali je pod nadzorom otkako je u januaru objavljen snimak koji sugeriše da je na negativan način komentarisao Zelenskog.

Preustroj vlade dolazi u vrijeme dok Ukrajina pokušava dobiti milijarde dolara u kreditima od Međunarodnog monetarnog fonda, što je uslovljeno napretkom Kijeva u donošenju reformi i rješavanju problema.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj