PODRŠKA NATO-a! SAD i talibani potpisali mirovni sporazum!

Sjedinjene Američke Države i predstavnici afganistanskih talibana potpisali su mirovni ugovor u katarskoj prijestolnici Dohi kojim bi se trebao okončati najduži američki rat nakon skoro dvije godine pregovora.

Afganistanski talibani i SAD potpisali mirovni sporazum nakon 18 godina rata

Sporazum su potpisali specijalni predstavnik SAD-a Zalmay Khalilzad i politički šef talibana Mullah Abdul Ghani Baradar.

Prije potpisivanja ugovora, objavljeno je zajedničko saopćenje američke i Vlade Afganistana u kojem se navodi kako će, ukoliko talibani ispune svoje obaveze, SAD i Sjevernoatlantska alijansa (NATO) povući sve svoje trupe iz Afganistana u narednih 14 mjeseci.

Također je saopćeno kako će u narednih 135 dana Washington smanjiti broj američkih trupa u Afganistanu na 8.600. Iz SAD-a su se obavezali kako će finansirati obuku, savjetovanje i opremanje afganistanskih snaga sigurnosti, te kako se neće koristiti silom protiv teritorijalnog integriteta Afganistana niti će se miješati u domaće poslove ove države.

Afganistanska Vlada se posvetila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti da se do 29. maja sa liste osoba pod sankcijama uklone svi pripadnici talibanskog pokreta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao kako Alijansa podržava ovaj mirovni dogovor SAD-a i Talibana, te kako „smo spremni na prilagodbu i umanjenje prisustva NATO-a po potpisivanju dogovora“.

„Put do mira je dug i težak i moramo biti spremni za probleme“, istakao je on i dodao kako će NATO povećati svoje prisustvo u Afganistanu ako se pogorša stanje na terenu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj