POTPISUJU SPORAZUM SA TALIBANIMA! SAD pozdravljaju ‘monumentalni dan’ za Afganistan

Subota je “monumentalan dan za Afganistan”, objavila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Kabulu na društvenoj mreži Twitter, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanima koji bi mogao donijeti završetak 18-ogodišnjeg rata u toj azijskoj državi, prenose agencije.

Slikovni rezultat za Today is a monumental day for Afghanistan. ".

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici ambasade su istakli kako se “radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti. Uz Afganistan smo”.

Jednom kad se potpiše sporazum, u Afganistanu, državi koja je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na napade 11. septembra 2001. godine, trebalo bi prestati nasilje koje je odnijelo desetke hiljada života. Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se “suzdrže od bilo kakvih napada”.

“Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije”, rekao je Reutersu Zabiullah Mujahid, glasnogovornik talibana. “Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma”, rekao je.

Delegacija talibana, u kojoj je 31 delegat, već je stigla u Katar, a sporazum bi trebao potpisati politički lider Abdul Ghani Baradar. Ceremonija potpisivanja sporazuma održat će se u hotelu Sheraton, a svjedok potpisivanja sporazuma bit će američki državni sekretar Mike Pompeo.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj