TREĆINA DELEGATA! U utorak na demokratske predizbore u SAD-u izlazi 16 saveznih država

Demokratski predizbori iduće sedmice ulaze u važnu fazu jer će glasanjem u nizu saveznih država biti dodijeljena trećina delegata, no umjereno krilo stranke je podijeljeno pa bi ljevica, koju predstavlja Bernie Sanders mogla zabilježiti pobjede.

Na tzv. super utorak predizbori koji se održavaju u 16 saveznih država i jurisdikcija, od Mainea na sjeveroistoku preko Alabame na jugu sve do Kalifornije na zapadu, dat će jasniju sliku o tome što birači širom zemlje misle o demokratskim kandidatima. Senator Bernie Sanders (78) za sada vodi po broju osvojenih delegata, ali su glasale tek tri savezne države i ovo mu je prilika da osvoji jasnu većinu što su neke ankete prognozirale.  

Bivši potpredsjednik Joe Biden (77), za kojeg su mnogi očekivali da će izbiti na vrh, loše je prošao na prva dva glasanja. Super utorak bit će i prvi pravi test za milijardera Mikea Bloomberga, bivšeg gradonačelnika New Yorka koji je uložio pola milijarde dolara vlastitog novca u utrku. On nije sudjelovao na prvim predizborima.

Najgori ishod je neriješena konvencija, odnosno da do glavne konvencije stranke u Milwaukeeju u srpnju nijedan kandidat ne uspije osigurati većinu delegata. Tada bi unutarstranačke borbe mogle postati doista ružne.

Sandersov utjecaj u stranci je značajan, posebno među mlađim biračima. Njegovo zagovaranje univerzalne zdravstvene skrbi i besplatnog studiranja na državnim sveučilištima, kao i proradničke poruke i fokus na klimatske promjene promijenili su dinamiku u stranci.

“Želimo imati budućnost”

Sandersove pristaše kritiziraju umjerene kandidate tvrdeći da njihovi prijedlozi za zdravstvo, imigraciju i klimatske promjene jednostavno neće riješiti problem.

“Želimo imati budućnost. Umjerene promjene jednostavno neće biti dovoljne kada je riječ o klimatskim promjenama, trebamo nešto veće”, rekao je Mukheyra Khan, student na koledžu u sjevernoj Virginiji.

Mnogi studenti ističu da su njihovi dugovi za studiranje zapanjujući i da bi ih mogli pratiti cijeli život, a žive i u strahu od troškova za liječenje u privatiziranom američkom zdravstvu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj